Anyakönyvvezető, vagy szertartásvezető?

Anyakönyvvezető, szertartásvezető az, aki az esküvőn a legmeghittebb pillanatokért és életre szóló legfontosabb szavak kimondatásáért felelős.

Anyakönyvvezető – szertartásvezető: növekvő verseny, vagy kényszer?

Előre leszögezem, hogy véletlenül sem a hivatalban lévő anyakönyvvezetők ellen szeretnék beszélni, hiszen nagyon sok jó kiállású, munkáját, a párt, az esküvőket szerető anyakönyvvezetővel találkoztam már.

A kényszer szülte és teremtette meg a “terepet” a szertartásvezetőknek.

Régen egyszerű volt a történet: ahányan befértek a tanácsháza, községháza, városháza dísztermébe, vagy külön erre a célra épített házasságkötő terembe, annyian élvezhették a polgári szertartások állami keretek közé szorított meghittséget.

Szocreál építmények, faburkolatú, lambériás enteriőr, ódivatú faliképek, iskola-rendszerben sorakozó avitt bársonyú, recsegő székek és “katedra”…

A filmek és divat hatására a házasodni szándékozó párok egyre gyakrabban választottak más helyszínt az esküvőre. Egy szép kastély, egy fákkal, ligettel övezett tisztás, egy szálloda stb. adott otthont az esküvőnek.

Nem utolsó szempont, hogy a násznép kevesebb mozgatásával, utaztatásával lazább, könnyedebb programot lehet adni az esküvő napjának – több időt biztosítva ezzel a barátkozásoknak, beszélgetéseknek.

Ezzel azonban szükség volt az anyakönyvvezetőt kifuvarozni, vele együtt a vaskos házassági anyakönyvi kivonatot.

Egyes önkormányzatok, ahol ezt – az esküvők kis számának köszönhetően – meg tudták tenni, és a hivatalos személyek számára is szép kirándulással járó külső helyszínen adhatták össze a párokat.

Azonban a zsúfoltabb, mozgalmasabb települések, fővárosi kerületek, ahol fél óránként adják a kilincset egymásnak az “IGEN-eket begyakorolt” párok, nincs mód, hogy az éppen soros anyakönyvvezető elhagyja a házat, és egy palotában, szálloda halljában, vagy kastély udvarán képviselje a családjogi törvényt.

Gondoljuk csak át, távollétben legalább 3x annyi időt igényel, mint maga a szertartás (odaúttal, visszaúttal számolva). Ezalatt 4 esküvőt tudott volna megtartani helyben.

Egyes anyakönyvvezetők, majd később szertartásvezetők felismerték ennek a mobilitásnak az igényét és vállalkozásukat erre alapozva új szakmát honosítottak meg kis hazánkban.

Anyakönyvvezető,  szertartásvezető – van-e különbség?

Mindenki házasodik anyakönyvvezető előtt, de nem mindenki fogad hűséget szertartásvezető előtt is.

Jogilag abból lesz házasság, amit anyakönyvvezető előtt (hivatalban, kastélyban, szabadban, bárhol) kötöttek. A családjogi törvény házastársaknak fogja tekinteni, a fogalomhoz társítható jogokkal kötelességekkel. Bankok, hivatalok, intézmények is házastársként fognak kezelni titeket.

A szertartásvezető egy zseniális pótmegoldás a nagy napra, amikor anyakönyvvezető nem tud megjelenni a kitűzött időpontban, helyszínen.

Tehát az államilag hivatalos, a törvénynek megfelelő polgári esküvőt meg kell tartani valamelyik külön napon, vagy órában. Lehet előző napokban is, utólag valószínűleg azért nem, mert a templomi esküvő feltételhez kötheti.

Anyakönyvvezető,  szertartásvezető – melyik jobb?

Aki igazán szereti az esküvőket, azok ugyanúgy szeretnék az ifjú párt végtelenül személyes, meghitt szertartással megajándékozni, legyen az anyakönyvvezető, vagy szertartásvezető.

Mindig a helyzet, az elképzelés, a lehetőség határozza meg, mikor melyik megoldás lesz a jobb.

Az tény, hogy kialakult már ez az új esküvői szakma és így kezdik felépíteni magukat az egyes szertartásvezetők külön honlappal, imázzsal, branddel, megjelenéssel. Értékes szolgáltatásként jelennek meg az esküvői piacon.

Hozzáadott értékük a színpadképesség (kifogástalan megjelenés, beszéd, tartás, határozottság…), a közvetlenség, személyes hangvétel, barátságos és ügyfélközpontú bánásmód, testre szabható szöveg, egyedileg könnyen beépíthető kívánságok.

A Hivatalokban olykor az is kötött, milyen menetrend szerint játszódhat le a szertartás, milyen zenék, versek közül lehet választani.

Szerencsére a fiatalos anyakönyvvezetők ugyanúgy törekednek megújítani a polgári szertartásokat, hogy a lehető legkevésbé legyen személytelen. Személyes utalásokkal törekednek a figyelmet megszerezni, a szertartást bensőségesebbé varázsolni.  Nagyon jó példákat látok a felnövekvő anyakönyvvezetők generációjában. (és ez a húzóerő a szertartásvezetőknek köszönhető. Meg is köszönöm: köszi!)

Ha adott kerületben, nagyobb településen szeretnél megházasodni, anyakönyvvezetőt nem választhatsz több közül. Lehet, hogy egyikkel beszélsz meg minden részletet, de a másik fog kijönni hozzátok, vagy a házasságkötő terembe.

Nekik ez általában munkaidőn túli, hétvégi munkavégzés. Természetesen aki hivatásként szereti a munkáját, az boldogan megy, fogad, és szolgálja az esküvőket.

A szertartásvezető személyét pedig te magad választhatod. Ugyanúgy, akár egy magamfajta ceremóniamestert, akit néha szintén felkérnek polgári ceremónia megtartására magyar és/vagy angol nyelven.

Anyakönyvvezető,  szertartásvezető – árak

Polgári szertartást az önkormányzat épületében mindenkinek joga van. Lehet bent az anyakönyvvezető irodájában 2 tanú jelenlétével, lehet a létszámtól, kéréstől függően kisteremben, nagyteremben, díszteremben, vagy kihelyezett helyszínen.

A polgári esküvő ára hétköznap munkaidőben teljesen ingyenes, vagy minimális összeg.

A polgári esküvő díja munkaidőn kívül (a péntek délután 4 óra már annak minősül), vagy  hétvégén az önkormányzat által kijelölt esketési helyen 10.000-15.000 Ft lehet.

A polgári szertartás ára külső helyszínen (villa, kastély, művelődési ház, étterem, hotel, erdő stb.) 30.000-től akár 130.000 Ft-ig is rúghat. Sok mindentől függ ez, szinte kiszámíthatatlan, és olykor érthetetlen magas is.

Nem véletlen, hogy az elrugaszkodott díjakhoz képest még a sztár-szertartásvezetők árai is versenyképesebbek.

Ne felejts el rákérdezni az anyakönyvvezetőnél, hogy neked kell-e gondoskodni a szállításáról, vagy megoldja saját maga. Jó lesz ezt is előre tudni.

Cerdit: Viki, Feri, AtteKovacs