Anyóscsökkentés az esküvőn

Aggódó anyák, fontoskodó anyósok márpedig mindig is voltak, vannak, és biztosra veszem, hogy lesznek is.

Ők azok, akik tisztán emlékeznek a saját esküvőjükre, és el sem tudják képzelni, hogy lehet másképpen is. Még akkor is, ha az övékben a hibákat is tisztán látják. Anyós az esküvőszervező.

Ők azok, akik pontosan tudják, márpedig kit kell mindenképpen meghívni, különben kitör a családi háború. Anyós a protokoll nagymestere.

Ők azok, akik boldogan kezdenek el szervezkedni, amíg Te elmész ruhát igazítani. Átveszi az esküvői tortát, és meglep egy saját maga által beszerzett tortadísszel. Anyós a stílusgenerátor.

Ők azok, amikor éppen nem látják a vőfélyt vagy ceremóniamestert – mert éppen máshol intézkedik -, a meghagyott és megegyezett instrukció ellenére is saját elképzelései szerint irányításba veszi a vendégeket. Ha megjelenik közben a ceremóniamester, és megismétli a korábban kiadott pl. “ide álljon mindenki” kérést, akkor felismerve a disszonanciát fennhangon zsörtölődik elítélő fejcsóválással: Micsoda fejetlenség van itt! Anyós az instant ceremóniamester.

anyos03

Hogyan lehet az anyós szerepét, lendületét, buzgóságát csökkenteni?

Jó esetben mindkettőtök anyósa jelen lesz az esküvőn. Dupla áldás! Onnan érdemes levezetni ezt, hogy a párod, a szerelmed édesanyja hála istennek, még él. 2 örömanya! Nem mindenkinek adatik ám ez meg, hogy szüleinek megmutathassa saját boldogságát, sorsa jóra fordulását!

anyos01

Az anyóscsökkentés szentháromsága:
– Meghallgatás
– Egyetértés
– Informálás

Szóval hallgasd meg! Tudom, sokadszorra mondja már. Tudom, úgy mondja, mintha még mindig pelenka lenne rajtad, vagy kezedben meg a pöttyös kakaós bögréd. Tudom, hülyének néz, hogy nem értesz sem az esküvőkhöz, sem a pénzhez, sem a szokásokhoz, talán még a gyerekéhez sem. 

Nagy levegő, és hallgasd meg, mit mond!

Azután helyeselj! Érts vele egyet. Nem mindenben, csak keress az általa elmondottakban egyetlen 1 dolgot, amivel egyet lehet érteni, amit megerősíthetsz. Csupán 1 állítása, indítéka, ami megállja végül is a helyét. Igazold vissza, hogy te is úgy látod, milyen jó, hogy elmondta. Rebegj el egy köszönömöt. Ajnározni nem kell! Úgyse hiszi el, hiszen a családjából veszed el a (25-30 éves!!) kicsi gyermekét. Ő pedig alapból tudja, hogy darázsfészekbe nyúl, ha bele akar szólni az esküvőbe. Ettől függetlenül azért mindenképpen megteszi. 

Nagy levegő, és dejó, hogy elmondta, köszönöm!

Azután informáld. Arról, ti merre jártok a szervezésben, hogyan gondoljátok, hogyan lesz mindenképpen. És ami legfontosabb, hogyan használod fel az ő nagyszerű észrevételét, tanácsát. 

Nagy levegő, és mondd el neki, hogyan segített Nektek ezzel!

Ezek után sipirc, menj a dolgodra! Vitatkozni nem érdemes. Anyóssal különösen nem. Sosem tudjuk meg a valós indítékát! Alapbeállítása a kritikus szemlélet. Különös hangszereléssel van megáldva.

anyos04

Amikor pedig végre kimondjátok a Nektek boldogító igent, onnantól csontig meg lesz hatódva. Kezesbáránnyá változik. Bárhogyan is alakul, te mégis képzeld ezt! Könnyebb lesz utána.

Megj.: nekem kiváló anyósom van. Ajánlanám mindenkinek, de több lánya már nincs 🙂
Lehettünk volna sógorok…

anyos-oromanya
Kinek anyós, kinek örömanya, a szép és megindító pillanatok senkit sem kerülnek ki.

üdv, Huba

Credit: Freepik