Esküvőszervező feladata

Az esküvőszervező feladata többnyire népszerű amerikai filmekben derül ki, ahol egészen jól ábrázolják, míg az esküvőkön ha össze is futunk velük, nem feltétlenül értjük jelenlétét.

Amikor az eljegyzés után a fejedhez kapsz, hogy “okés, pont erre vágytam, de most mi tévő legyek, mert azt sem tudom, hogyan kell nekiállni az esküvőszervezésnek”, akkor

Körbenézel, miközben annyian akarnak segíteni, hirtelen elönt a magány, mert rádöbbensz, mindenki a magáét fújja, és téged megérteni senkinek sem sikerül.

Ha úgy érzed, nem vagy egy szervező zseni, vagy ha külföldön élsz és onnan szeretnéd távszervezéssel, hosszú rudakkal mozgatni az esküvőd bábuit, lehet, hogy végül egy esküvőszervezőhöz kopogtatsz be.

Mit szervez az esküvőszervező? (beugratós kérdés!)

Az esküvőszervező – elméletileg – több esküvőt látott már, mint ti a családban összesen. Éppen ezért számíthatsz rá, hogy az esküvői piacot, közeget úgy ismeri, mint te a saját munkádat, szakmádat, sőt remélhetőleg még jobban.

Az esküvőszervező

 • ismeri az esküvői trendeket (képzi is magát, nyitott szemmel jár),
 • ismeri a jelenleg a piacon elérhető szolgáltatókat és színvonalukat, ár/érték arányukat,
 • agilis, kiváló tárgyalókészséggel bír, megjelenésében határozott, elhivatott,
 • ismeri és felismeri az emberek karaktertípusát, tehát képes mellétek, vendégeitek számára olyan szolgáltatókat ajánlani, akik hozzátok passzolnak, és nem a saját elképzeléseinek,
 • a ti ízléseteket felismerve, vágyaitokat megismerve ajánl szolgáltatásokat, szolgáltatókat,
 • képes olyan tanácsot, tippeket adni, amellyel a te esküvőd pont olyan jó lesz és olyan színvonalú, ahogyan te azt megálmodtad,
 • végigkísér az esküvőszervezésben, vagy nevedben és helyetted lebeszél mindent a szolgáltatókkal,
 • segít a költségkalkulációban, költséghatékony tervezésben,
 • segít a minőség, elegancia, pompa, ízlés terén, az eligazodásban,
 • lelki támaszod, újdonsült barátnőd, személyes tanácsadód lesz az általában 1 év során,
 • saját díjszabással értékeli (fel) önmaga munkáját…
Esküvőszervező - Sidó Dia
Harmónia az esküvőszervező (Sidó Dia) és ceremóniamester között a pajtaesküvőn

Mikor van mindenképpen esküvőszervezőre szükség?

Azokban az esetekben érdemes esküvőszervezőt hívni, ha

 • egyedül nem győződ a szervezést, a túl sok információt, a túl sok nézetet, beleszólást…, vagy
 • külföldön éltek,
 • határozott elképzelésed van, de “térképed” hozzá nincs,
 • szeretnél egy külső szakmai kontrollt,
 • egyetlen kapcsolattartót szeretnél,
 • esküvőszakmai tanácsokra van szükséged,
 • ha nagyon extrát, átlagostól, egyszerűtől jelentősen eltérő esküvőt szeretnél.

Miért nem szeretik az esküvőszervezőket?

Leginkább azért nem szeretik az esküvőszervezőket a szolgáltatók, mert beékelődik egy újabb ember a laikus megrendelőként viselkedő pár és a szolgáltatók közé. A plusz lépcsőnek megvan a veszélye, hogy elvész valamilyen információ, illetve az, hogy az adott szolgáltató saját elképzelései, javaslatai első sorban átesnek az esküvőszervező szűrőjén.

Azonban ennek megvan az előnye is, hogy teljes körűen megértésre találhat a szolgáltató, “központosított ismerettel”, sok, tapasztalattal rendelkező esküvőszervezővel egyenrangú partnerként tudnak a pár érdekében egyeztetni. Így akár ebben az egy kézben nem is veszhet el az információ!

A másik veszély, hogy megjelentek olyan esküvőszervezők, akiknek nincs valós esküvőn szerzett tapasztalata, illetve nincs valós hozzáadott értéke az esküvőhöz (nem, nem az esküvőszervezőket akarom lehúzni, pl. hozzáadott érték nélküli ceremóniamesterek is léteznek! Lehet, hogy én is ilyen voltam, amíg nem lettem hivatásos ceremóniamester). Könnyen megesik, hogy nem egyeztetik le a lehetőségeket, elvárásokat a zenekarral, helyszínnel, ceremóniamesterrel, és olyankor kezdődik a gubanc. Ezt előre természetesen igen nehéz kiszűrni.

Miért szeretik az esküvőszervezőket?

Az igazán lelkes, jó emberismerő, képzett és tapasztalt, széles kapcsolatokkal bíró esküvőszervező nagy kincse nem csak az esküvőnek, hanem az egész esküvőiparnak, piacnak.

Ahogy a fenti pontban írtam, ha akkor hívsz esküvőszervezőt, amikor valóban szükség van rá, nagyon fogod szeretni, és valószínűleg a szolgáltatók is.

Léteznek Magyarországon is olyan hatalmas, prériumrendezvények között is “első” esküvők, amelyek az igényesség, az elegancia, a pompa etalonjaként robbannak be a köztudatba. Bizony ilyen esküvőket csak kiváló szakemberek, elhivatott, sokat látott esküvőszervezők képesek magas színvonalon és áron megtervezni, lebonyolítani.

Megfér 1 esküvőn az esküvőszervező és a ceremóniamester?

Sok menyasszonyban jogosan merül fel a kérdés: vajon miben különbözik az esküvőszervező és a ceremóniamester? Miben különül el a 2 látszólag hasonló szerepkör.

Amíg az esküvőszervező aktivitása az esküvő napJÁIG teljesedik ki, a ceremóniamesteré az esküvő napJÁN. A szervező az előkészületeket, a CM a megvalósítást koordinálja.

Kicsit olyan ez, mint az

 • ételbeszerző és séf,
 • fegyverhordozó és mesterlövész,
 • engedélyes tervkészíttető és építésvezető,
 • producer és a filmrendező,
 • producer és műsorvezető,

kapcsolata. (Valójában mindegyik hasonlat sántít, de összességében talán szemléletes.)

A jól előkészített és leegyeztetett, forgatókönyvben részletesen kidolgozott és rögzített esküvő napján az esküvőszervezőre leginkább a ceremónia kezdetéig van szükség. Utána már minden, a megfelelő helyre előkészített kelléket a ceremóniamester be tud vonni, a szolgáltatókat pedig mozgósítani tudja.

Sok esetben a helyszíneknél nincsen kifejezetten arra kijelölt személy, hogy eligazítsa a korai órákban érkező szolgáltatókat (fodrász, sminkes, dekoratőr, zenekar stb.), és ilyenkor – amennyiben nincsen esküvőszervező – a menyasszonyt és a vőlegényt szokták hívogatni, hogy pontosan hova pakoljon a zenekar, ki fizeti ki a cukrászt, a dekoratőrt stb.

A legtöbb ceremóniamester pedig a esküvő napjának első szertartása előtti vendégvárásra érkezik.

Esküvőszervező és ceremóniamester egyben

A tapasztalt ceremóniamesterek előbb-utóbb felismerik, hogy az esküvőn megjelenő szolgáltatók közül a legtöbbet ők tudják az esküvőről, hiszen – jó esetben – minden szál a kezükben fut össze. Annyi esküvői szolgáltatót (kamerásokat, dekorost, zenekart, DJ-t, esküvőhelyszínt) ismernek meg a munkájuk során, hogy ha időben foglalod le a CM-et, segíteni tud a többi szolgáltató kiválasztásában.

Természetesen a ceremóniamester nem fog veled grasszálni a ruhaszalonban, és biztat valamelyik menyasszonyi ruha azonnali lefoglalására, vagy inkább másik szalon meglátogatására.

Viszont valóban megjelentek már olyan CM-ek, akik korábban esküvőszervezők (is) voltak.

Az esküvőszervező díjazása

Minden szolgáltató megdolgozik a díjáért. Szerintem nem jól áll a feladathoz, aki azt állítja, hogy létezhet esküvőszervező ingyen (ebben a cikkben el is magyarázom neked szívesen).

A mai árak valahol 250-500 ezer Ft között mozognak, komolyabb szervezési igény esetén ennek többszöröse is lehet.

Esküvőszervező a filmekben

Íme néhány film, amiben kiválóan kirajzolódnak az esküvőszervező karakterek. Múlasd és dobd fel velük az időd, nehogy besokallj az esküvőd szervezésétől:

 • Rosa, az esküvőszervező (német romantikus vígjáték, 89 perc, 2015.)
 • A tökéletes esküvő (amerikai vígjáték, 2015.)
 • Eszeveszett esküvő (francia vígjáték, 2017.)

üdv, Huba

Credit, Natural Sentiments, Szeidl Mariann