Esküvői pohárköszöntő

Mitől lesz izgalmas és lehengerlő az esküvői pohárköszöntő? Kell-e egyáltalán a vőlegénynek megszólalnia, kell nyitóbeszéd a vacsora előtt?

Okés, a párjaimnak mindig azt mondom, hogy SEMMI SEM KELL, semmi sem kötelező.

Azonban érdemes átgondolni, hogy a vendégeik ilyenkor számítanak valami kis beszédre, kis üdvözlésre, legalább egy közös jelszóra, hogy “igyunk!”

Ha seemi sem jut az eszedbe, töltsd le a toast-varázslót, és klikkeld ki a legegyszerűbb változatot! 🙂

A legegyszerűbb esküvői pohárköszöntő valahogyan így néz ki, avagy hangzik:

“Kedves Rokonok, Barátok, kollégák!  Köszönöm, hogy eljöttetek és velünk ünnepeltek!
Egyetek, igyatok bőségesen!  Ha bármire szükséged volna, ott áll Huba, esküvőnk ceremóniamestere, őt zargassátok, bennünket hagyjatok szórakozni! Veletek.”

Ennyi bőségesen elegendő, mindenki alig várja, hogy koccinthasson, és hörpinthessen az egészségetekre.

Ezen túl persze mesélhetsz pár szót, miért és mennyire fontos neked a párod, a család, a barátok, akik részesei e nagy napnak.
Megköszönheted azt a segítséget, amit kaptatok az esküvőhöz (pl. Katinak, aki az asztaldíszeket készítette, Petinek, aki összehozott Annával stb…)

Azonban ha egy kicsit szeretnéd feldobni a beszédedet, mint Di Caprio az Oscar-díj átvételekor,
akkor merítsünk ötleteket ebből a cikkből az alábbiak szerint:

1. Esküvői pohárköszöntő: Probléma/lehetőség felvázolása

Kezdhetsz egy ilyen probléma-felvetős és egyben -megoldós idézettel:

 • Örülök, hogy megházasodtam, mert “remek alkalom nyílik azon problémák megoldására, amelyek e házasság nélkül nem lennének”. 

Vagy világíts rá mindenki legnagyobb aktuális problémájára:

 • Tudom, hogy esküvőnk miatt most éppen nem látjátok a vízilabda-döntőt, de amint tudunk részeredményeket, hírt adunk róla.
 • Aki a legközelebbről jött az esküvőnkre, az is már vagy 5 órája nem evett semmi komolyat, úgyhogy jó hírem van, hamarosan érkezik a vacsora!
 • Sokan aggódtok értem, hiszen itt ül velem egy asztalnál az anyósom. Mindenki nyugodjon le, imádom az anyósomat! A legjobb helyet választottam neki.

2. Esküvői pohárköszöntő: Szemfelnyitó tény, adat, statisztika

Az alábbiakhoz kell egy kis becsléstudomány, vagy a híres nevezetes hasraütéses tudomány. Legyen a mért, vagy vélt adat meghökkentő. Van, amit Excelben könnyű kiszámolni (pl. eltelt napok számát), van, amihez számológép kell.

 • Talán nem veszitek zokon, ha elárulom, hogy eddig, becsléseim szerint 13900-szor csókoltam meg a barátnőmet, jegyesemet, menyasszonyomat és mától feleségemet.
 • Amióta Annát megláttam 5745 nap telt el. Ezalatt az 5745 nap alatt…
 • Anyósom az irántam táplált szeretetét bablevesben mutatja ki. Anyu, hidd el,  jól tartanak ott is. Kiszámoltam, hogy eddig 42 liter bablevest fogyasztottam el nála, hogy nekem adja a lányát.
 • Annával a leghosszabb telefonbeszélgetésünk 6 óra 20 perc volt. 
 • Focimeccsen eddig 268 ezer szotyimag héját köpködtük el közösen.
 • Annának 7 játszmából 8-szor hamarabb van kanasztája, mint nekem.

Bónusz döbbenet jár érte, ha a vendégekre is ki tudod vetíteni a statisztikát az esküvői pohárköszöntő alatt:

 • … és becsléseim szerint a jelenlévő társaság, azaz ti összesen – nem számítva a duplikációkat – eddig 460 ezerszer csókolóztatok.
 • … de ez messze elenyésző ahhoz képest, hogy ti 1.833.000 órát telefonáltatok összesen.
 • javaslatom tehát… (vond le te a konzekvenciát)

3. Esküvői pohárköszöntő: Fizikai metafóra

Az élet rögös útjai csomó elvont, megfoghatatlan fogalommal, érzéssel vannak kikövezve. (ez szép mondat, nem?)

Mondjuk csak el életszagúan! Legyen színes-szagos az esküvői pohárköszöntő:

 • Amikor arról beszélsz, hogy megláttad a lányt, és elcsodálkozva azt mondtad a cimborádnak, hogy hhhú (tudod, olyan levegővisszaszívósan), kérd meg a vendégeket, hogy csodálkozzanak most ők is el ugyanígy. Elég jó hhhúzás ennyi embertől!
 • Amikor elmeséled az első csókot, hogy percekig csókolóztatok, akkor kérd meg a vendégeidet, hogy a csókra jogosultak és bevállalósak 20 másodpercen keresztül csókolózzanak. Óra indul. Most!
 • A lánykérés végén pedig – bár nem volt ott senki – egy hatalmas ovációt éreztél magad körül a várt Igen után. (szerinted mi történik ebben a pillanatban az esküvőn?)

4. Esküvői pohárköszöntő: Meglepő videó

Okés, ez a fenti cikk a meglepő előadások, prezentációk sikerét akarja csúcsra járatni ezekkel az ötletekkel az esküvői pohárköszöntőn.

Mi az, amit mégis be lehet illeszteni ebből a pohárköszöntődbe? Alábbiakból bármit.

 • Tegyél aláfestő zenét a beszéded alá! Himnikus, kórusos, monumentális, könnyed, filmzenés… 1 dologra figyelj, hogy a beszédhangod mindenképpen hallatszódjon a zene fölött! Vagyis a zene ne nyomjon el téged.
 • Vetíts le egy max 1,5-2 perces meglepetésfilmet, klipet! Rólad, kettőtökről, az esküvői szokásokról (pl. a zene arra való, hogy táncoljunk rá), kedvenc közös klip, aminek története van stb.
 • Beszélj különböző tónusokban, képzeld bele magad mások helyzetébe, beszélj a hangjukon (ez már egészen komoly színészi feladat)!

5. Esküvői pohárköszöntő: Aktivizáld a vendégeket!

Ilyesmi már volt a 3-as pontban, jutott eszembe még hasonló:

 • Amikor arról beszélsz, hogy mennyire szerettek kirándulni, és a hegyekben jöttetek össze, és madárkórus kísért titeket, akkor kérd meg a vendégeket, hogy egy rövid füttykoncerttel, madárhangokkal örvendeztessék meg a menyasszonyodat, hadd érezze magát most is a hegyekben! (biztos lesz, aki majd a hangulat kedvéért a szarvasbőgést dobja be)
 • Kérj meg mindenkit, hogy vegye elő a mobilját, és fotózzon le téged, ahogyan beszélsz, vagy megcsókolod a párod.
 • Kérd meg a vendégeket, hogy számolják, hányszor mondod ki a párod nevét! (a végén sorsolhatsz, és mondjuk utánatok ő kapja a leghamarabb a levest, de meglepi ajándékot is adhatsz neki)
 • Mindenki emelje fel a kezét, aki már csókolózott valaha! (sokan felteszik) Azok tartsák fent a kezüket, akik idén is. (szünet) Most azok maradnak fent, akik ebben a hónapban is. (szünet) Most azok, akik ma is. (szünet) A többiek pótolják be! Most!

Ha ezek közül beemelsz néhány ötletet, vagy ötletet merítesz belőle, biztosra veszem, hogy emlékezetes lesz az esküvői pohárköszöntőd, te pedig magabiztos!

Sok sikert!

Írd meg kérlek a huba kukac daloseskuvo pont hu címemre, segített-e neked ez a cikk és hogyan sikerült a nyitóbeszéded!

Üdv, Huba

Credit: SzivárványFotó