Az eljegyzés

Az eljegyzés a férfi életében sokkal nagyobb lépés, mint maga a házasság. Felmerül benned a kérdés, hogyan kezdj neki, hogyan is szokás… Itt mindenre találsz választ.

Az eljegyzés hagyománya

A réges-régi világban a család választotta ki a lány számára a megfelelő vőlegényt. Talán emlékezünk még arra a meghökkentő ballada-sorra: “még bölcsőben neki ígérte”.

Ahogyan nőtt az átlagéletkor, úgy tolódott a házasságkötés, és vele az eljegyzés időpontja is.

Egyre tudatosabban választottak maguknak párt a fiatalok, de a hagyományt sok helyen megtartották mint tisztesség, illendőség.

Lánykérés a szülőktől:
Az eljegyzés nem történhetett meg, ha a fiú apja nem kéri el a lány kezét az ő apjától. Ha a lány szülei igent mondtak, áldásukat adták a lánykéréshez, akkor jöhet a gyűrű, az eljegyzés.

Ma már ez a fajta lánykérés egyenesen a lánytól személyesen történik. Elsősorban várjuk a lánytól a beleegyezést, mint bárki mástól. Tehát apától, szülőtől elkérés ilyen téren szimbolikus, mégis roppant kedves és tiszteletteljes gesztus.

Eljegyzés a XXI. században

Hiába gondol bárki bármit is, az újdonsült ötletek is mind hagyományokra épülnek, csupán modernizálódnak.

Ma is szokás még legalább a lány édesapjától (ha ő már nincs, akkor az édesanyától) megkérdezni, tudna-e örülni a ti eljegyzéseteknek, tudna-e támogatni benneteket, örülne-e egy ilyen jóvágású vejnek, mint te vagy 😉

A szülőkkel érdemes jó viszonyt kialakítani, ápolni, mert többet tudnak segíteni, mint ami látszik. A kiszemelt lánynak is sokkal könnyebb, ha azt érzi, hogy szereted a családját, elfogadod, vagy legalább megpróbálod megérteni, nem ócsárolod, nem ítéled el, mert ezzel a lányt is elítéled óhatatlanul bizonyos %-ban.

Személyes tapasztalatból tudom, mekkora hatalmas érzés és lépés egyben egy lánynak feltenni a kérdést: hozzám jössz-e feleségül, leszel-e a feleségem?

Az adrenalin az egekbe szökik, sokan küszködünk az érzelmeinkkel, az ezerszer elmotyogott, elpróbált szavakkal. Hihetetlen ereje van minden szónak. Ez most tényleg komolyra fordul.

Az eljegyzés mutatja meg, hogy végülis benő a fejünk lágya, és van tervünk az életben. Nem, nem korteskedek az eljegyzés mellett és az eljegyzést/házasságot nélkülözű emberek, párok ellen.

Csupán arról beszélek, hogy aki eljegyzésre adja a fejét, bizony önmagához képest az egyik legnagyobb lépést teszi meg az életében.

Ez óriási dolog, és szívből gratulálok az elhatározáshoz!

Eljegyzési ünnepség

Nem minden lánykérés után rendeznek eljegyzési összejövetelt, ünnepséget.

Ha mégis, akkor összeül a 2 szűken vett család és talán először van lehetőségük találkozni.

Érdemes elolvasnod az Eljegyzés menete c. írást, amelyben részletesen áttekintheted a lépéseket.

A srácok ilyenkor készülnek eljegyzési beszéddel, ha tanácstalan vagy, akkor készülj fel időben!

Mielőtt pedig jegygyűrűt vásárolnál, olvasd el a 3 hasznos tippet!

Huba