Az esküvő 5 szeretetnyelve

Az 5 szeretetnyelv arról szól, hogy az esküvő szervezése során is megadhassuk a környezetünkben minden fontos emernek, amit szeretne, vagy amivel megéli a törődést, a kapcsolódást.

Lehet, hogy olvastad már, Gary Chapman: Az 5 szeretetnyelv c. könyve segít abban, hogy jobban megértsük egymást, egymásra hangolódhassunk.

Igen, akár az esküvőszervezés közben, vagy magán az esküvőn is.

“Nehéz úgy szeretni, ahogyan kell
Amit a másik örömmel elvisel”

/Bródy János: Nehéz okosan szeretni/

Lássuk csak, melyek ezek a szeretetnyelvek, amelyek egyesek számára idegen nyelveknek is tűnhetnek, mint szlováknak a kínai.

Az 5 szeretetnyelv az alábbi:

  • Érintés
  • Minőségi idő
  • Elismerő szavak
  • Ajándék
  • Szívesség

Érintés az esküvőn

Talán ez a legegyszerűbb, legolcsóbb, mégis néha a legnehezebb.
A kézfogás egy ősi szimbóluma a békés közeledési szándéknak, meg amíg a másik kezét fogom, annyival kevesebb fegyver van a kezemben…

Érdekes, hogy pici csecsemőként táplálék kiegészítőként fogyasztottuk vény nélkül édesanyánk ölelését. A dac- és a tini korban ezt próbáltuk lerázni magunkról, mennyire ciki már, hogy az anyám simogat, ölelget, puszilgat!

Néhány embernél megmaradt, vagy visszatért az érintés felbecsülhetetlen értéke.

Ha édesanyád, anyósod gyakran megérint(ene), akkor úgy szólítsd meg, úgy beszélj hozzá, hogy megérinted a kezét, vállát! Ekkor nem fogja azt hinni, hogy ridegen bánsz vele, távolságtartóan, és csak kemény szavakkal bombázod őt állandóan.

Ha a te szeretetnyelved az érintés, de anyósodnak nem, akkor ezért érzed azt, hogy nem akar elfogadni, nem hiszi el, hogy jól bánsz a fiacskájával, és hogy nagyon szereted őt.

Ha észreveszed a virágoson, dekoroson, hogy megérinti munkatársait, olajozd a megrendelő-vállalkozó viszonyt azzal, hogy véletlenül megérinted pl. úgy, hogy megkéred, mutassa csak a gyűrűjét, nyakláncát! 😉

Lehet, hogy mások nem is tudnak mit kezdeni azzal, ha azt érzed, mindenkit megölelnél az esküvőn. Ez téged ne zavarjon, az esküvőn ezt az – egyeseknek hátborzongató, tolakodó – közvetlenkedést mindenki megbocsátja neked.

A srácok, férfiak hátbaveregetése, atyai biztatása pedig mindig klassz látvány, kedvelt fotótéma.

Bevallom, nekem az egyik szeretetnyelvem az érintés. Éppen ezért szívesen bátorítok öleléssel, érintéssel, ha elfogadja az, akinek erre szüksége van.

Minőségi idő az esküvőn

De sokat hallgatjuk, hogy a gyerekkel nem állandóan kell játszani, nem csak vele kell lenni, a közelében, hanem minőségi időt kell eltölteni vele, figyelni kell rá családapaként.
Akkor ez csak az apukákra vonatkozik az esküvőn? Dehogyis.

Nagyon sokan közülünk az egymásra szánt időtől érzik magukat biztonságban, attól lesznek jókedvűek, kiegyensúlyozottak.

Van, akinek az esik jól, ha leülhet valakivel csevegni, és meglehet, végig ücsörgi az egész fergeteges lagzit. Nem lehet rá haragudni, mert neki az az igénye.

Van, aki végig akarja táncolni a bulit. Számíthatunk arra, hogy oszlopos tagja lesz a partinak.

A lényeg, hogy közvetlen figyelmet kapjon.

Menyasszonyként, vőlegényként se te, sem a vendégek általatok nem részesülhetnek hosszabb kitüntetett figyelemben, hiszen olyan nagy a tömeg, a zaj, a jövés-menés.

Az ültetésnél legyen gondod arra, hogy aki ilyen típusú, az kapjon maga mellé szívesen beszélgetős partnert! A többi pedig kialakul magától.

Vendégeidet boldoggá teszed, ha a vacsora befejeztével körbesétálsz, és megkérded, hogy érzik magukat, ízlik-e a menü. Mindenki tudja, hogy erre nem sok idő jut, de akinek ez rendkívül fontos, érezni fogja a törődést, a rászánt odafigyelést.

Ceremóniamesterként abban tudok segíteni, hogy a megfelelő figyelem a megfelelő pillanatban és helyen összpontosuljon. Ekkor nem elvesztegetett, vagy csapnivaló idő(ki)töltésnek érzik a jelenlevők, hanem lehetőségük lesz nekik is megélni a pillanatokat.

Célom, hogy az esküvő igazán közösségi élmény legyen, és a lehető legtöbben kivehessék belőle és hozzáadhassák a részüket.

Elismerő szavak az esküvőn

Ezek az emberek a szavakra pörögnek, őket a szavak éltetik, hajtják, és mozgatják. Vigyázat, bármelyik irányba: előre is, de hátra is!

Jelezd, mennyire jó, hogy itt van: lehet az esküvői dekorációba illesztett feliratokon, és élő szóban is.

Ha szóvá tesszük a külsejét, a tulajdonságait, cselekedeteit, azok eredményeit, szándékát, jelentős hatással lehetünk rá.

Ha azt szeretnénk, hogy a másik elinduljon valami úton, folytassa a megkezdett jó dolgokat, akkor erősítsük meg ebben!

Ha a leendő anyóst a szavakon keresztül lehet megfogni, kezelni, dicsérd meg a frizuráját, köszönd meg rendszeresen a segítségét, hozd szóba a fiát, és emeld ki ilyenkor, milyen jól sikerült nevelésben részesült, és milyen csodás, szeretetteljes partnered lett!

Ha nem szeretnéd, hogy kéretlen segítséggel traktáljon, akkor hozd egyértelműen – szavakban – tudomására! Vigaszul valamit találj ki neki, amiben fontosnak érezheti magát, és el tudja intézni. Ha elkészült vele, ne felejtsd el megdicsérni!

A pohárköszöntőnél kiváló alkalom nyílik arra, hogy megköszönjétek mindazok segítségét, akik valamivel is hozzájárultak az esküvőhöz (pl. menyasszonyi autó, dekoráció, saját bor/pálinka, kézműves ajándék stb.). Akinek fontosak az elismerő szavak, büszkén ki fogják húzni magukat a nevük hallatán.

Ha te nem vagy a szavak embere, ceremóniamesterként szívesen segítek ebben. Továbbá örömmel biztatok, szívesen ejtek ki elismerő szavakat.

És egy kedves levél, személyes üzenet maga a mennyország egy ilyen embernek. Küldj, adj levelet, képeslapot, üzenetet a szavakra éhes rokonodnak, barátodnak!

Ugyanezek az emberek szívesen írnak jókívánságokat a vendégkönyvbe, kreatív üzenőcetlikre.

Ajándék az esküvőn

Üres kézzel, ajándék nélkül nem megyünk vendégségbe – tartja a mondás.

Van, aki imád apróságokat, cukiságokat ajándékba kapni, és van, aki nem. Éppen ezért ne sértődj meg, ha a kikészített köszönetajándékot a fele banda ott hagyja. Ez inkább annak a jele, hogy nem tudnak vele mit kezdeni. Egyszerűen nem érzik át, mennyire nagy szeretettel adod. Mintha cukiság terén színvakságban szenvednének.

Régebben a lagzikon az ajándékok először is a lagzi összeállításához szükségek alapanyagok, kellékek voltak: a faluban megtermelt zöldség, a tojás, a levágott malac, marha, a sátor, padok, tányérok, kondérok stb. Bővebben itt olvashatsz még erről.

Mára ez jelentősen megváltozott. Inkább pénzzel járulnak hozzá a rokonok, barátok az esküvőhöz, az új lakáshoz, vagy a nászúthoz, a nagy utazáshoz.

Meggyőződésem, hogy a legnagyobb ajándék, a legnagyszerűbb nászajándék a lagzin az, ha mindenki kiveszi belőle a részét, és együtt ünnepel és táncol-tombol az ifjú párral: veletek. Nincs az a pénzmennyiség, halom dobozos ajándék, ami kárpótolhatná a lapos buli emlékét. Ezért szerezz olyan esküvői zenekart, aki a lehető legtöbb féle zenét képes eljátszani, és nagy bulit csap a vendégek számára!

Ceremóniamesterként én is készülök egy ajándékkal: egy időutazással a pár és a jelenlévő vendégek számára. Nem mással, mint az ifjú pár történetéből írt meglepetésdallal, amit egyszál gitár kíséretében elő is adok. . Az egészet megfejelem azzal, hogy még CD-n is átadom, így valóban életre szóló ajándékkal térnek haza.

Szívesség az esküvőn

Az ilyen típusú legjobb barátnők, testvérek szívesen segítenek az előkészületekben, dekorációban, cipekedésben, szóval a logisztikában. Élj a felajánlott lehetőséggel! Most már tudod, hogy nekik ez semmiség, hiszen ekkor lesznek boldogok. Neked pedig óriási segítség, hiszen nyugodtan készülődhetsz szépségiparilag és lelkinyugalmilag is. Intézd úgy, hogy nektek aznap már ne kelljen intézkedni, pakolászni semmit, csak megjelenni, ott lenni és örülni!

Vannak nagymamák, nagynénik, akik az esküvőt, lakodalmat el sem tudják képzelni házisüti nélkül. Vagyunk így egy páran vendégek is, hiszen rettentően finomak a hagyományos sütemények is. Igaz, nekem ceremóniamesterként június végére már csömöröm van belőle, de ez esetben nem én vagyok a mérvadó. Az illem kedvéért természetesen megkóstolom.

Visszatérve a nagymamákra, akik felajánlják, hogy sütnek…
– „De nagyi, 150-en leszünk!”
– „Nem baj, fiacskám, hamarabb elkezdem sütögetni őket. Szombatra kész lesz.”

Ezek a nénik a szívesség nyelvén élnek, pont, mint az én nagymamám. Hatalmas a szívesség-bankjuk. Elsőként ugranak, hogy segítsenek, adjanak.
Idős koruk ellenére tudják, hogy a lagzi délutánjára kipurcannak, de ők akkor is megsütik, és elhozzák, ha belehalnak. Még ebben is a szépséget látnák: nem tétlenkedtek a haláluk pillanatában. Persze erre nagyon vigyáznak, hogy a lagzi napját ne sározzák be szomorú eseménnyel. Meg különben is, nem érnek rá meghalni, mert látni akarják az unokájuk boldogságát, szerelmét.

Ceremóniamesterként nem esik nehezemre szívességet tenni. Úgy érzem, belefér az időmbe, helyzetbe, pedig lehet, hogy nem is az én feladatom volna, hogy

  • a másik teremből áthozzak valamit,
  • vendég számára az ablakot kinyissam/becsukjam,
  • a fotóst autóval elvigyem magammal a szükséges helyre,
  • felhívjak egy “beszállítót” a helyszínen, hogy megtudjuk, hol jár pl. a torta stb.

A szeretetnyelvek tehát az egymásra hangolódás nyelvei.

Ismerd fel, élj vele, és használd!

üdv, Huba

Credit: Rami, Máté, Fotosps