Az esküvői zenekar evolúciója

Az esküvői zenekar személyében talán mindenki egyetért abban, hogy a fergeteges esküvői bulik elengedhetetlen szereplői. A cikk végén ajánlok néhány kiváló esküvői zenekart.

Fent: Balogh Kálmán zenekarával kétnyelvű esküvőn hódította meg a vendégsereget. Imádtuk.

Esküvői zenekar: Hogyan működtek régen?

A ma ismert esküvői szokások a régmúltban gyökereznek, amikor végre betakarítottak mindent a földekről, hirtelen gazdagság-érzet lett úrrá mindenkin. Leginkább a földesúron, elöljárókon, de a földművelőkön is.

Eljött az esküvők ideje, és a muzsikához értők a népi hagyományoknak megfelelően végigzenélték az összes dalt, nótát, tánczenét, amit az esküvő hetén és napján szokás volt.

A kiegyensúlyozott hangzást a népi trió adta: egy hegedű a fődallammal, egy brácsa a kísérettel és ellenritmussal, és a bőgő a biztos alapokkal, ritmussal. Ezt egészítették ki tájegységenként a fúvós hangszerek: klarinét, trombita, és egyéb hangszerek citera, harmónika, tambura, cimbalom stb.

Csángóknál, sváb, horvát falvakban természetesen a rájuk jellemző egyedi hangzásvilág volt a jellemző, amelyet a mai napig megőriztek.

Ezek a zenekarok még nem kimondottan voltak “esküvőiek”, hiszen mindig őket hívták a faluban, vározsba’, ha valami ünnepség verődött össze.

Esküvői zenekar a XX. században

Még nagyon sokáig a “cigány húzta” a talpalávalót az éttermekben. Ha belepörgetünk egy Jávor Pál, vagy Kabos-filmbe, sokszor látjuk, hogy együtt dalol a főhős a prímással. Virágoztak az egyre népszerűbb nóták – főként a rádiónak és hamarosan a háztartásokba beköltöző televíziónak köszönhetően.

A beat korszakkal megjelentek az olyan zenekarok, akik már nem csak unplugged tudtak játszani, hanem át tudtak lendülni a full akusztikus hangzás addig limitált hangerején.

Az akkori beat és szalonzenekarok vették át a szerepet az ötórai tea tánciskolákban, táncklubokban. Amíg egyik a Luxembourg Rádió slágereit imitálta (hiszen angolul egyik sem tudott!), addig a másik a swinget, charlestont, keringőt tolta. Érdekességképpen megjegyezhetjük, hogy kezdetben mindegyik bulin öltönyben-nyekkendőben, csiniben tekeregtek a fiatalok.

Esküvői zenekar: forradalmár lett a szintiboy

A szintetizátor forradalmasította az esküvőket.

A 70-es, 80-as évek elhozták azt a világra szóló találmányt is, amit úgy hívnak: szintetizátor. Közben a zenekarok megtanultak angolul, nem imitálják a szöveget, sőt rájöttek, hogy magyar nyelven is tudnak egészen jó dalokat írni.

A szintetizátor szinte megszólalásig imitálta a nagyzenekari hangzást. Elég volt hozzá egyetlen egy klimpírozó ember és a néhány beépített hangszín, órákig el lehetett vele szórakoztatni az esküvőn táncikáló vendégsereget. A beépített ritmusokkal, dalmintákkal egészen jól sikerült kelteni a zenekar-illúziót.

Bevallom, gyerekkoromban sok ilyet láttam, hallottam, beállva egyetlen egy hangszínre, énekben is – no, meglehetősen pszichedelikus állapotba kergetett. Udvarias voltam?

Akinek persze kiváló énekhangja volt, és jól bánt vele, az így is hatalmas sikert aratott. Szerintem megérdemelten. Sőt még női hölgyek között is akadnak kiválóak.

Esküvői zenekar: Night Light Trio - csodálatos emberek, hangszínek, zenei megoldások
Esküvői zenekar: Night Light Trio – csodálatos emberek, hangszínek, zenei megoldások

Esküvői zenekar: Igényesség, élethűség a XXI. században

Akik a hangzásra mindig is adtak, mert fülük érzékeny volt erre, vagy zeneileg képzettek, azok a megvásárolható (ma úgy mondanánk: letölthető) zenei alapot is átdolgozták. Belenyúltak, kicseréltek, felturbóztak hangszíneket. Önmagukra formálták.

A még igényesebbek kerítettek élő muzsikusokat, és az esküvőn, vagy egyéb rendezvényeken ők maguk hozták létre a produkciót – az élő muzsikálás minden varázsával, bájával és veszélyével.

Személy szerint én jobban becsülöm az élő zenét. Még akkor is, ha elektronikus kütyükön ott és akkor hozza létre a zene legjavát. Ha hozzátesz, ha létrehoz, ha alkot. 

Ennek egy mással össze nem hasonlítható energiavilága, élménye van.

És aztán egyesek megtoldják az egészet egy party-kinézettel, show-t csinálnak minden fellépésen. Mindenki megtalálhatja a magának valót.

No, lássuk a legjobb esküvői zenekar szubjektív listát!

A  kiváló esküvői zenekarok 12. +1 pontja – szerintem!

 1. Ők azok, akik szórakoztatni akarnak, fiatalosan, könnyedén.
 2. Ők azok, akik figyelik a táncolók és nem táncolók reakcióit, keresik a kegyeiket.
 3. Ők azok, akik magas színvonalon, szívből és tisztán is zenélnek, énekelnek.
 4. Ők azok, akiknek nem a mulatós zene a fő profiluk, valljuk be, nem abban a legjobbak. De ezt meg is bocsátjuk nekik.
 5. Ők azok, akik nem bújnak a kotta mögé, nem is lapozgatnak a számok között órákig.
 6. Ők azok, akik meglepnek egy-két improvizációval, zenei truvájjal.
 7. Ők azok, akik meglepnek a mai slágerekkel is, kivéve a Despasito-val, mert azt még egy élő ember nincs, aki elénekli.
 8. Ők azok, akik nem kis cuccal érkeznek, profi a  a szerkójuk, így a hangzásuk is.
 9. Ők azok, akik nem isszák le magukat a sárga földig, de még 11-ig sem.
 10. Ők azok, akik nem keresik az alkalmat a szünetre, hanem hogy minél többet megmutathassanak magukból a buli javára.
 11. Ők azok, akik színpadképükben, megjelenésükben is egységesek, jó rájuk nézni, velük fotózkodni is.
 12. Ők azok, akik nyomokban humort is tartalmaznak. Sőt zenei humort. Az még izgalmasabb.

+1. Ők azok, akiknek a zenéjére egyszerűen jó táncolni, énekelni,  üvölteni, meghatódni, lassúzni, tombolni és visszaemlékezni. Igazságos ABC-sorrendben…

1. Color Band

Óceánjárókon edződött vagány és lendületes, valóban színes banda.

2. Deme Trió

Vérbő, vagány, lehengerlő, bolond (tényleg ezt írtam róluk?) banda. Nem bírják abbahagyni a szórakoztatást.

4. Melodies Partyzenekar

Aranytorkú énekessel az élen mindenféle stílusban otthon játszó életvidám esküvői zenekar. 

5. NightLight Trio

Hihetetlen, hogy apa-fiúk zenekar ennyire kiváló csapat legyen. A magyarországi szezont gyorsan lezárják, mert Norvégiában minden évben visszavárják őket. 

6. No Stress Band

Szerintem ők arra törekednek, hogy még az eredeti előadónál is jobban játsszák el a számokat.

7. Party Maffia Zenekar

Halálosan jó partizenét játszanak széles repertoárral, tánczene, könyű jazz, swing, nosztalgia. 

8. Random Zenekar

A nevükhöz hűen nem előre leírt programból, így mindent fejből és akár menet közben tervezve és váltva játszanak. A rockhangzás szerelmeseinek ajánlom esküvőre.

9. Sungroove Zenekar

Lady Gagától a Neotonig minden hitelesen és dögösen szólal meg náluk.

10. Veronika & The Wedding Boys

A világhír felé vágtázó Lóci Játszik esküvői formációja. Iparkodni kell, ha velük szeretnél egy fergeteges esküvői partyt.

+1. Pesti Party ShowBand

Vérbeli show-zenekar. Látványra, hangzásra, létszámra, repertoárra, lendületre, mindenre. Ők is, mint a fenti többi esküvői zenekar, imádnak zenélni, énekelni, táncolni.

Megmondom őszintén, most ugrott be, hogy mégse jó szívvel ajánlom őket! Ha elviszed és valamelyik esküvői zenekar megy hozzád, amin én nem leszek ott… jujj, még belegondolni is rossz. 😉

Üdv, Huba

Credit: Stiller Ákos