Ceremóniamester képzés

A ceremóniamester képzés egy nem hivatalos, mégis fontos képzés. A cikkből kiderül,  miért.

Ceremóniamester képzés – Mit kerestem én is ott?

Ceremóniamester képzés ilyen összefogottan csak egy helyen van: Szitás Róbert-Szitu ceremóniamester vezeti. 2015-ben elmentem megnézni, miről szól az oktatás.

Kell ez nekem egyáltalán?

Az a helyzet, hogy 2003-ban az első esküvőre készülvén nem a családban, és nem vőfélyekétől, ceremóniamesterektől lestem el, hogyan kell egy esküvőt levezetni. Utánajártam, melyek a legfontosabb esküvői szokások, hagyományok, és önmagam lelkesedéséből, akkori rendezvényszervezési-, vezetési tapasztalataim alapján vittem sikerre az első esküvőt.

Azóta hivatásos ceremóniamester lettem, és több ezer ember ünneplését segítettem már.

Vállalkozóként sok mindenbe bele kellett tanulnom, fejlesztenem kellett magam, mindent: marketinget, pénzügyet, hangképzést, alkalmazott és felhasznált technikát.

Egy hatalmas érdeklődési hullámot meglovagolva indult el a Szitás Róbert Szitu Ceremóniamester képzése, és mérhetetlenül kíváncsi voltam, mit tanítanak e témakörben. Mit tartanak szakmai minimumnak, ehhez képest én hogyan látom, és mit lenne érdemes át-, vagy újragondolnom az esküvőről, a ceremóniamester feladatáról.

Feltettem magamnak a kérdést, ha ennyi mindent tanulok, fejlesztek magam és a sikerem érdekében, akkor miért ne hallgatnám meg, amit az esküvőszakma neves és nálam sokkal tapasztaltabb képviselői mondanak?

Így ültem be gyakorlott ceremóniamesterként iskolapadba.

Ceremóniamester képzés – a szakmai minimum

Örömmel tapasztaltam, hogy elképzeléseimmel nagyon is rokon irányelveket pendítettek meg.

Fontos tehát az a fajta szakmai hozzáállás, amivel a párok, vendégek és a más esküvői szolgáltatók boldogulását, nyugalmát, ünneplését, munkáját tudom segíteni.

Nem a magamutogatás, a világmegváltás a lényeg, hanem a szolgáltatás, a szolgálat. Mindent a párért, a vendégekért és a szolgáltatókért.

Jó érzés volt visszahallani alapelvként, hogy bár a mi kezünkben van a mikrofon (vagy szócső), mégsem rólunk kell, hogy szóljon az esküvő.

Szerves, lényeges részei, szereplői, de nem főszereplői vagyunk az esküvőnek. Ezt pontosan így gondolom, vallom.

Korrekt, jól hallható, érthető, jogilag megfelelőségre törekvő vállalkozó, más szolgáltatókkal együttműködő legyen a ceremóniamester.

Az előadók között megszólal jogász, beszédtanár, esküvőszervező, dekoratőr, vőfély és ceremóniamester. Egészen átfogó képet adnak az esküvő világából a 4 hétvége alatt.

Ceremóniamester képzés – Gyakorlat teszi a (ceremónia)mestert

A ceremóniamester képzés olyan, mint a riporter képzés.

Vitray Tamástól (sportriporter) hallottam, amint ellenkezett, hogy ez nem lehet egyetemi képzés, hiszen csakis gyakorlat, játékok, szituációk útján lehet egyre jobban elmélyedni a mesterfogásokban. Nem lehet úgy csinálni, ahogy pl. ő, mert nem biztos, hogy az lesz a testhez álló, a hiteles.

Hasonlóképpen nem lesz senkiből sem igazi ceremóniamester, ha ezt a képzést végighallgatja.

Mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, hogyan tud egyes esküvői szituációkat megoldani. Ezt pedig zárt teremben nem lehet.

Félreértés ne essék, ez nem kritika az oktatók felé, hanem az olyanok felé infó, akik meglátnak egy Ceremóniamester-képzés Oklevelet valaki kezében, és ettől valami sokat várnak el.

Olyannyira nem kritika, hogy legszívesebben minden vőfélyt és ceremóniamester elküldenék egy ilyen képzésre.

Hiszen az esküvőket hétről-hétre országszerte járva hallom esküvői fotósoktól, videósoktól, filmesektől, vendéglátósoktól, esküvői helyszínektől, mennyi csapnivaló vőfély és ceremóniamester keseríti meg az ifjú párok legszebb ünnepét és a meghívott szolgáltatók munkáját.

Ezért is írtam össze a magamnak az Ars Ceremonica (link!!!!) etikai kódexet.

Azóta számos ceremóniamester képez padavanokat, munkatársakat, hogy az iránta felmerülő keresletet szépen becsatornázza saját csapatába.

Üdv, Huba

Credit: Agárdi Gábor