Esküvői film – a cinematography varázsa

Az esküvői film az elérhetővé vált modern technikáknak köszönhetően felívelő népszerűségnek örvendhet.

Esküvői film a múlt században

Kezdjük azzal, hogy réges-régen mindenféle képrögzítés nélkül lementek az esküvők. Sokáig együtt éltek a párok (vagy néha nem), és boldogan éltek, míg meg nem haltak.

A technika fejlődésével az újítások mindig bekerültek előbb-utóbb a háztartásokba, a közéletbe. Nem csak a hadiipar és az elit kiváltsága maradt fényképet készíttetni.

És ez olyan jó így!

Milyen érdekes, a múlt század nem is olyan régen köszöntötte a friss házasokat. Az 1900-as években megjelent elterjedt a fényképezőgép és a kamera. Pici tekerős masinákon rögzítették celluloidra, filmszalagra a mozgóképet.

És megjelentek a videólejátszók, hozzá a vállról indítható rakéta nagyságú VHS-kamerák a 2 tenyérnyi videókazettákkal. Emlékszem, Dabason 1 embernek volt ilyen, és végigvideózta az összes ballagást, keresztelőt, esküvőt.

Lenyűgöző élmény volt, hogy visszanézhettük magunkat rajta.

Az akkori esküvői filmeket esküvői videónak hívták.

Sok esetben annyi volt az egész, hogy leállítottak a sarokba, vagy az eseményekhez közelebb egy kamerát, és az felvette. Látott, amit látott. És aztán átadták a teljes szalagot vágatlanul.

Az ügyesebbek már főcímet is tettek elé, kivágták a nem előnyös felvételeket, sőt inkább az előnyöseket, akár művészibben megszerkesztett, átgondolt snitteket, jeleneteket fűzték össze.

Esküvői film

A technika vágtázó fejlődésének köszönhetően az egyre komolyabb kamerák is elérhetővé váltak.

Egyre több esküvős film került a mozivásznakra is, és a más filmekben használt effektek, mozgások izgalmasabbá varázsolták a rögzített képanyagot.

Mitől filmes az esküvői film?

  • lágy képek
  • dramaturgia (lineáris, “felborított”, vagy hangulat-generált történetmesélés)
  • különös nézőpontok, szögek (túl magas, túl közel, madártávlat)
  • fókuszváltások
  • finom mozgások, emelkedések, süllyedések
  • arányok felnagyítása
  • érzelmek, jelenetek lelassítva, felgyorsítva, kinagyítva
  • előre eltervezett, megálmodott koncepció
  • tervszerű forgatás
  • különös, filmes hangzás, zörejek fontossága

Esküvői filmesek, cinematográfusok Magyarországon

A választás nagyon szubjektív, hogy bemutassam, mire képesek a hazai esküvői film alkotói. Bevallom, szeretem ezeket a filmeket.

Sanchofilm Cinematography

Egy gyönyörű kétnyelvű esküvőt rögzített Sancho, szinte az emberek szívverését, sóhajtását, lelki rezdüléseit lehet érezni.

Project Red

Elmeséli, honnan indultak, mennyi mindent éltek át együtt az esküvőig. Zseniális, ötletes, minden “adat” visz tovább, kíváncsivá tesz.

https://vimeo.com/103742875

Studio Frames

Zsolt vagányságához passzoló 2 vagány ember még vagányabb és pörgős esküvője.
Wedstock, mi más?

Puszta Zoltán Film

Ez a klip csap a templomi esküvőről szól. A pár miatt (Márti és Gábor) kedvencem, mert hihetetlen érzelmeket éltünk át az esküvőjükön. Zolinak pedig van egy különleges kütyüje, zsiráfnak hívja, és azzal tud bámulatos magasból is körbenézni.

 

Üdv, Huba