Esküvői hagyományok

Esküvői hagyományok alakították ki a ma ismert lagzik menetét. Elhagyunk régieket, jönnek újak, mind hagyománnyá válik.

Esküvői hagyományok – esküvő előtt

Eljegyzés, Lánykérés

A lánykérés, eljegyzés sok esetben 1 évvel megelőzi az esküvőt. Gyönyörű mérföldkő az ember életében, emlékezetesen izgalmas. Bevésődik az emberbe, hogyan fejezték ki a szándékot, az olthatatlan vágyat.

Vendéghívás

Régen a vendégeket a vőfély hívta meg személyesen. Ezt egy-két faluban könnyűszerrel meg is tudta tenni. Ma, amikor már az ország, vagy a világ két távoli pontjából házasodnak össze a szerelmesek, ez képtelenség lenne.

Ezért készülnek először a “Save the date” üzenetek és az esküvői meghívók. Szeretünk rá idézeteket választani, amelyek a legjobban leírják szerelmünket, bohémságunkat, vágyainkat.

A jegyespár vizsgáztatása

Egészen régi keletű, hogy a pár a papnál eligazítást kap az eljövendő életről. Ma ezt jegyesoktatásnak hívjuk. Minden esetben a pappal, lelkésszel, rabbival beszéld meg, milyen formában lehet, vagy fogadja el a templomi esküvő előtt az oktatást.

Különösen akkor érdekes ez a kérdés, amikor egyikőtök, vagy mindkettőtők külföldön dolgozik, és ritkán tud hazajárni. Ilyenkor lehet, hogy a hazalátogatás ideje alatt “gyorstalpalóval”, vagy kinti jegyesoktatást beszámítva “el tudjátok végezni”.

Esküvőszervezés, előkészületek

Régen az egész falu kivette részét az esküvő szervezéséből, a királyi udvarban pedig a ceremóniák mestere, vagy a kancellár intézkedett és “neki” dolgozott mindenki.

A mai jegyespárok nincsenek ilyen könnyű helyzetben. Mindent maguknak kell intézni, vagy fogadnak egy esküvőszervezőt.

Ne felejts el részletes esküvői forgatókönyvet is készíteni, vagy készíttetni az esküvői szolgáltatókkal.

A kitűző egy szép hagyomány, régen rozmaring, vagy rózsa volt, ma pedig különféle virágkö(l)tészeti csodák
A kitűző egy szép hagyomány, régen rozmaring, vagy rózsa volt, ma pedig különféle virágkö(l)tészeti csodák

Esküvői hagyományok – a nagy napon

Kikérés

Miután a vőlegény (valós, vagy szimbolikus) házánál a vőlegény elbúcsúzott szüleitől, családjától, vendégeivel és a vőféllyel átmasíroztak a lányos házhoz.

Ott a vőfély a vőlegény nevében bebocsátást kér, aminek az örömapa valószínűleg eleget is tesz. Megesik, hogy furmányos kérdésekre kell megfelelni, vagy feladatot teljesíteni – bizonyítva ezzel a vőlegény rátermettségét, miután átadja a bort, vagy pálinkát (üres kézzel ugye sehova se megyünk!).

A vőfély versben szólva megkéri az örömapát, hogy hozza ki az eladó sorban lévő lányát. Ilyenkor kihozhat előbb egy pici lányt, majd egy “öreglányt”, vagy egy bolondmenyasszonyt (bakmenyasszonyt), akit egy fiú cimbora játszik el.

Természetesen vőlegényünk ragaszkodik az általa kiválasztott lányhoz, akit végül elővezet az édesapja.

A vőfély az ő nevében is elmondja a a búcsúzó szöveget a család és  barátok felé.

Az esküvői hagyományokból a kikérés még mindig sok helyen megmaradt.

Esküvői menet

A kikérést követően, a szertartások között, vagy a szertartást követően a vendégek esküvői menetbe rendeződnek.

Gyalogosan, vagy járművekkel egyaránt. Megesik, hogy a menyasszonyt (és ha már házasok, akkor a vőlegényt is) hintóba, menyasszonyi autóba ültetik (rajta autódísz), míg a vendégek, a násznép mögöttük gyalogol, vagy közös busszal, autóval követik őket.

Ha sétál a násznép, akkor még mindig gyakori, hogy a zenekar kíséri és csinnadrattával hirdeti az esküvőt, szórakoztatja a vendégeket. Sajnos egyre kevesebben énekelnek már közben, ahogyan a régi esküvői hagyományok, úgy kezdenek kikopni a dalok, még ha tudják is, de nem merik énekelni.

Kínálgatás

Az esküvői menetet sokan megbámulják, integetnek. Szokás ilyenkor legalább egy kosár pogácsával, vagy pár tálca süteménnyel kínálni a kapuban állókat, és ezzel egy kicsit megköszönni a jókívánságaikat, gondoljanak csak rátok szeretettel!

Bizonyos falvakban még ma is összegyűlnek a gyerekek, és a menyasszony cukorkát dob nekik, amit ők lelkesen felkapkodnak.

Esküvői ebéd

Hm, még emlékszem, hogy ebéddel nyitottunk. Dabason több ilyen esküvőn voltam gyerekkoromban.

Ma ez olyannyira kimarad, hogy még a menyasszony és a vőlegény is elfelejt ebédelni. Kérlek, véssétek be magatoknak, és figyelmeztessen erről titeket az esküvői forgatókönyv!

Kalácstörés, tányértörés, pohártörés

Ezek mind olyan esküvői játékok, amelyekből valamit jósolnak.

Érdekes megfigyelni, hogy az ősi vallásokból miként emelnek át hagyományokat, miként módosulnak az évek során.

A legősibb a Bibliából származik. Ennek tiszteletére törnek el a zsidó szertartáson poharat, hogy hamarabb álljon össze apró darabjaiból újra a pohár, mint a házasság felbomoljon. Ez a romantikus magyarázat. Valójában másról van szó.

A magyar paraszti világ tányérral vette át e hagyományt, és városokban is felüti fejét mint kihagyhatatlan elem.

A kalácstörés pedig a feladatokból, irányításból kivett részesedést szimbolizálja. Akinek a kezében nagyobb rész marad, ő fog irányítani. (Igazi móka akkor lesz, ha egy madzagot is belesütnek a kalácsba, így nehéz lesz elszakítani, és nagyokat derülnek az emberek a civakodáson).

Menyasszonytánc

A menyasszonytáncról másik cikkben írok.

Esküvői hagyományok: gyertyafénytánc
Esküvői hagyományok: gyertyafénytánc

Gyertyafénytánc

Az esküvő egyik legmeghittebb pillanata, amint gyertyák fényében búcsúztatjuk a menyasszonyt. A régi világban minden tánc (párnás, gyertyás, sodrófás stb.) a fiúhoz való közeledésre, valamint a nászéjszakára készítette fel a menyasszonyt.

Ma ez a tánc egy korszak lezárását jelenti. Bensőséges képeket tud a fotós készíteni rólatok, kiváló pihenő program is a mulatság forgatagában.

Menyecske ruha

Amikor a nászéjszakán a menyasszony először hált férjével, összevérezte a lepedőt. Ezt felmutatva ujjongtak a szülők, milyen tiszta lányt adtak férjül.

Aztán ez a szokás valahogyan alulmaradt, vagy okafogyottá… ? Hm.

A véres lepedőt felváltotta a piros menyecskeruha. Ma már ez sem mindenkinél piros: vezettem olyan esküvőt, ahol a dekorációs színvilágnak megfelelően türkizben, kékben, citromsárgában pompázott az ifjú feleség.

Esküvői hagyományok: rétes a pajtaesküvőn
Esküvői hagyományok: rétes a pajtaesküvőn

Esküvői hagyományok – az esküvő után

Nászéjszaka

De hát már túl vagyunk rajta, nem? Nem.

Ha reggelig, de ha csak hajnalig tart a buli, hullafáradtan estek az ágynak, és nem egymásnak. Aztán a vendégek távozása miatt fel kell(ene) kelni, elbúcsúztatni őket, sőt összepakolni, és elhagyni a helyszínt.

Majd otthon, vagy plusz napot ráhúzva magatokban is megünnepelhetitek a házasságotokat. Legyetek nagyon és soká boldogok!

Fotó: Huba, Nemes Kitti