Esküvői játékok

Esküvői játékok, ceremóniamester játékok nélkül mintha el sem lehetne képzelni egy lagzit. Úgy fel van pörögve mindenki a témára. Nézzük, mivel dobhatjuk fel a bulit!

Esküvői játékok – mikor érdemes bevetni?

Az esküvő hangulatgörbéje pontosan ugyanúgy, ahogy a te hangulatgörbéd, vagy vércukorszinted a nap folyamán: ingadozik.

Egyszer fent, egyszer lent.

Egyszer tombolás van, mulatási, egyszer pihi, dumcsi, cigiszünet.

Egyes elvetemült, szakmaiatlan vőfélyekkel és ceremóniamesterekkel ellentétben az a fajta ceremóniamester vagyok, aki le nem állít egy jó bulit egy még jobb, vagy kevésbé jó esküvői játékért.

Öngól, öngyilkosság, partigyilkosság lenne.

Miért is? Ha tombolnak az emberek, szemmel láthatóan ugrálni, táncolni, mulatni, ünnepelni, üvölteni van kedvük. Önfeledten, szórakozottan. Ha leállítjuk őket, abban a pillanatban a csalódottság lesz úrrá rajtuk, és olyannyira elhatalmasodik, hogy ellenségnek érzik azokat, akik megakadályozták őket a mulatozásban.

Coitus interruptus ez. Egyszerűen kielégítetlen marad a társaság.

Ezért tilos leállítani egy bulit.

Természetesen nem mehet a végtelenségig, mert lehet, hogy van még egy-két fontos “kötelező mutatvány”, mint pl. az esküvői torta, menyasszonytánc, menyecsketánc.

“Szakszerűen” ilyenkor a tervezett időpontot ki lehet tolni egy egészséges mértékig, és utána óvatosan lecsengetni a bulit. Pontosan úgy, mint a nappaliban fokozatosan lejjebb tekerni a fényerőt.

Ez tud jól esni, ezt könnyű elfogadni, belátni. Gyönyörű rávezetése lehet a következő napirendi programnak.

Esküvői játékok – ki vegyen benne részt?

Szerintem tévhit, hogy azok a jó esküvői játékok, amikor a másikon lehet röhögni. Hát még az mekkora gáz, amikor a páron lehet röhögni – leginkább, ha ő nem szeretné. Ezért különülnek el igenis a ceremóniamester játékok, hiszen teljesen más alapvetésre épülnek.

Hogy is veszi ki magát, elszámolt-e már valaki azzal, hogy milliós vendéglátásban részesítenek bennünket az 1 éves előkészületek után, mi pedig jól megszivatjuk és kinevetjük valami játékban őket?? – Bocs, kikeltem magamból.

Azok az előremutató esküvői játékok, amelyek minél több embert megmozgatnak, minél többet megmutatnak a párból, a  jelenlévőkből.

Lehetőleg legyen benne mindenki, vagy minél több ember!

Esküvői játékok – csak a buli alatt?

Nem csak a buli alatt lehet bevetni játékokat az esküvőn.

Az egész nap rendelkezésre áll, hogy a szokásos menetrendet megtörjük, színesítsük, a vendégeket egymáshoz közelebb hozzuk.

Esküvői játékok –  a szertartáson

Na jó, ez nem igazán játék, de megmozgatja az embereket, várják az alkalmat, amikor be kell vetni magukat.

Sziromszórás, bubifújás az első csók alatt

Ezt én meglepetésből szerveztem Pirosnak és Ricsinek, mert kiderült, hogy rengeteg rózsaszirmot gyűjtött össze a két család. Kiosztottuk hát mindenkinek, és a megfelelő pillanatban katartikus látvány tárult elénk.

Esküvői játékok –  a szabadban

Esküvői játékok - Vicces csoportkép a felirat alapján (Hubadúr találmánya)
Esküvői játékok – Vicces csoportkép a felirat alapján (Hubadúr találmánya)

Vicces, formás csoportképek

A csoportképek az egyik mélypontja általában az esküvőknek. Miért?

Sok féle ember, közöttük sok, aki nem szereti a fényképezkedést, túlságosan kötelezőnek éli meg. Ilyenkor nagyon nehéz összeterelni az embereket.

De ha megkérjük őket, hogy valami tematika szerint rendeződjenek, vagy szív alakban, akkor máris érdekesebb lesz a szokatlan feladat.

Esküvői játékok - puzzle lufikban az Aquamarina hajón
Esküvői játékok – puzzle lufikban az Aquamarina hajón

Puzzle keresés

A párról készített kép puzzle-darabjait kell megkeresni, majd összerakni. Ideális esküvői játék a nyüzsgő, játékos lelkű barátoknak, és a gyerekeknek.

Patkódobás

A lovaglás és egymás szerelmeseinek esküvőjén – amíg ők fotózkodtak – szabadtéri programokat készítettünk elő a vendégek számára. Vödörbe lehetett patkót dobni, bálába íjászkodni, sétakocsikálással lehetett a frissítők fogyasztásán túl múlatni az időt. Sóskúton  Lovasparkban bőven volt erre tér és idő.

Észrevétlenül szállt el a 1,5 óra. Így nem volt lehetősége a násznépnek egyáltalán elanyátlanodni.

A Patkódobást és a lovaglást (a menyasszony lován, amin bevonult a szertartásra) én is kipróbáltam.

Szabadtéri esküvői játékok - patkódobás
Szabadtéri esküvői játékok – patkódobás
Szabadtéri esküvői játékok - íjászat
Szabadtéri esküvői játékok – íjászat
Szabadtéri esküvői játékok - lovaglás
Szabadtéri esküvői játékok – lovaglás

Esküvői játékok –  a vacsora alatt

Csókot, csókot

A vendégek a tányért kocogtatják, olyankor nektek meg kell csókolnotok egymást. Egy idő után ez unalmasnak tűnik.

Fordítsunk rajta! Kérjétek meg a vendégeket a következő kocogtatásnál, hogy most ők csókolják meg a mellettük ülőt. A következő alkalomnál kérjétek meg az esküvőtök havában születetteket, hogy csókolják meg a mellettük ülőt stb.

Iratkapocs-lánc

Mindenkinek osszunk ki 1-3 iratkapcsot. A beszélgetés során figyelni kell, hogy ki mondja ki a menyasszony, vagy vőlegény nevét, és attól el lehet kérni a kapcsot. Össze kell fűzni, és akinek az este folyamán a leghosszabb lánc gyűlik össze, ajándékot kap.

Jókívánság, felajánlás cetlik

Osszunk ki mindenkinek egy-egy post-itet, vagy színes cetlit, tollat is adjunk 4-5 emberenként. Kérjük meg, hogy írjanak rá jókívánságokat és/vagy felajánlásokat, amit elvállalnak, hogy megadnak, megtesznek, besegítenek.

Ezeket a cetliket a menyasszonytánc keretében is bedobhatják a dobozba. Kiváltképp akkor jó ötlet ez, ha nem szeretnétek pénzt beszedni, hanem inkább külön ajándékozás keretében átvenni személyesen mindenkitől, amit nektek hoztak. Sok páromnak ez a szimpatikusabb megoldás.

A boldog házasság leltára

Osszunk ki cetliket megint, de lehet Jengát is, puzzle darabot, és mindenki írja rá azt az egyetlen egy dolgot, amiről úgy gondolja, hogy elengedhetetlen lesz a boldog házassághoz. Ezeket összegyűjtve el is készül a Boldog házasság leltára.

Játék és üzenet, jókívánság egyben: A boldog házasság leltára
Játék és üzenet, jókívánság egyben: A boldog házasság leltára

Esküvői játékok –  a buli alatt

Fiú-lány tánc

Adott ütős zenére táncoljanak előbb a fiúk, utána a lányok, és díjazzák őket külön figyelemmel, tapssal. Utána táncolhatnak együtt.

Legidősebb pár tánca

Ez az egyik legkedvesebb számomra. Mindig szeretem kiemelni és nagy tisztelettel köszönteni az esküvőn megjelenő “öregeket”. Ők vártak a legtöbbet arra,  hogy drága/egyszem kisunokájukat az esküvőjükig elkísérhessék. Ezért külön nagyszerű, ha a nagyikat, legidősebbeket VIP-ként tiszteljük.

A tánc roppant egyszerű. Lassú zenére kapaszkodjanak össze a párok, és fokozatosan álljanak ki kérésre az 5, 10, 15 stb. éve együtt lévő párok. A legidősebb párra fel kell készülni, és illik valami szép, ám csupán jelképes ajándékot adni. Végtelenül hálásak és boldogok lesznek.

Ha leülne a hangulat, vagy amikor mindenkinek pihenésre van szüksége, és mondjuk megették a tortát, akkor elő lehet hozakodni olyan esküvői játékokkal, amik ülős-figyelősek.

Feladatkártyák

Kiváló esküvői játék a vendégek aktivizálására.

Készíts 30-50 kártyát (kartonpapírra), amelyre különböző feladatokat. Pl.

  • Készíts egy képet a vőlegénnyel
  • Készíts egy képet a menyasszony édesanyjával … és küldd el nekünk erre az e-mail címre
  • Menj a DJ-hez/Zenekarhoz, és kérd a Despasito-t
  • Készíts egy koktélt a menyasszonynak
  • Kérd föl táncolni az egyik felszolgáló hölgyet
  • Vigyél virágot a vőlegény édesanyjának
  • Hívd be az összes srácot, férfit a táncparkettre stb.

Oszd ki véletlenszerűen az emberek között.

Az ilyen tréfás, mókás feladatokkal fel lehet dobni az egész estét, mert mindenki akkor végzi el, amikor csak akarja és tudja.

Kocsis játék

Egyik ceremóniamester barátom, Szitás Róbert Szitu írta évekkel ezelőtt. Egy sztori a királyi pár kocsikázásáról, és a szereplőknek inniuk kell, ha feladatukat elrontják. Jókat lehet derülni, viszont sokan kimaradnak belőle.

Népszerű esküvői játék a Mr. és Mrs. Kattints a képre és válassz kérdéseket a 12 különböző témában!
Népszerű esküvői játék a Mr. és Mrs. Kattints a képre és válassz kérdéseket a 12 különböző témában!

Mr & Mrs. játék

Cipőemelős, ki ismeri a másikat jobban esküvői játék. Népszerű ez is, csak a pár játsza megadott kérdések alapján. Izgalmasabb, személyesebb, ha a kérdéseket a násznéptől gyűjti be a ceremóniamester. Itt találod a Mr. és Mrs. kérdések óriási gyűjteményét!

Párjaimnak saját ötletgyűjteményt bocsátok a rendelkezésükre. Vannak benne jól bevált és remek ötletíndító programok, játékok. Arra biztatok mindenkit, hogy találjunk ki újakat, hogy a lehető legjobban passzoljanak hozzátok, a vendégekhez.

Üdv, Huba

Credit: Juhász Bence