Esküvőszervező árak – jutalékos, ingyen, fix áras. Tisztázzuk!

Esküvőszervező árak:  jutalékos, ingyen, fix áras. Melyik mit takar, mit jelent, mennyit ér? A cikk végén konkrét összegekről is szó lesz, de szeretném, ha tisztán látnál, ezért olvasd át elölről.

Esküvőszervező árak #1: Minden esküvői szolgáltató volt egyszer kezdő!

Egy kedves ismerősöm – mint ahogy ez gyakran előfordul – bemutatott egy esküvőszervező ismerősének, hogy segítsek neki elindulni a szakmában.

Hogyan is tudnék segíteni egy esküvőket nem látott esküvőszervezőnek? Hm.

Az első kérdésem az volt, milyen párokat (ügyfeleket) szeretne elérni, mit tud nekik adni, miben szeretné őket gazdagabbá tenni.

Erre nyilván nehéz válaszolni, mert honnan is tudhatná valaki, milyen esküvők, milyen párok léteznek egyáltalán? Én se tudtam még 2003-ban. Igaz nem kérdezte senki, nem is tudtam volna rá felelni. A lagzi levezetésére felkérő barátaimra mutogattam volna, hogy ha valaha is ezzel foglalkoznék, ilyen emberekkel és családokkal szeretnék találkozni.

Gomba mód szaporodnak az esküvőszervezők neves és névtelen képzéseken. Remek átfogó ismereteket kapnak az esküvők világából, de mint annyi mindent, ezt is a gyakorlatból, sok munkában tanulásból, próbálkozásból és hibázásból lehet megtanulni mérhetetlen nagy lelkesedéssel és szeretettel. Tanulás és a piac megismerése során alakulnak ki az esküvőszervező árak.

Az esküvőszervezés egy rendkívül szerteágazó, értékes kapcsolatokon alapuló, ember- és stílusismeretet megkövetelő kreatív tevékenység. Nagyon nincs egyszerű helyzetben az, aki oklevelével a kézben szeretne belevágni.

Esküvőszervező árak #2: Tanulás, tapasztalatgyűjtés ingyen – valódi esküvőkön

Nekem szerencsém volt, hogy számos esküvőn dolgozhattam ingyen a 2000-es évek elején. Fel sem merült, hogy pénzt kérjek érte. Közeli barátok adtak kézről-kézre. Így tanultam bele az esküvők levezetésébe, s lettem hivatásos ceremóniamester.

Várj, mindjárt kiderül, mi köze ennek az esküvőszervező árakhoz!

Igyekeztem az évek alatt megismerni, felismerni magam és meghatározni, miben tudok mást, többet adni a pároknak, mint más ceremóniamester. Ebből jött a személyes Ajándékdal (ma már Hubadúr-dal) ötlete, amit minden párnak elkészítek és elő is adok az esküvőn, sőt CD-n is megkapják Aranylemez formájában.

Az elszánt képrögzítők pedig elszegődnek neves esküvői szakemberek mellé asszisztensnek, másodfotósnak, és munka közben leshetik el a főbb irányokat. Léteznek szakmai workshopok is, amiből a teljes esküvő végigkattingatását úgy vélem, képtelenség megtanulni, viszont sok újítást, izgalmas ember-technikai beállítást, szakmai turpisságot, trükköt, megoldást mindenképpen. Ők is rátalálnak a maguk stílusára, és azt kezdik el fejleszteni, promótálni.

Miben különbözhet ma egy esküvőszervező a másiktól? No, ez talán nagyobb feladat kitalálni, mint egy esküvőt leszervezni. Mindenesetre nagyon fontos elgondolkodni rajta és meghatározni.

Esküvőszervező árak #3: Hogyan nem kerül pénzbe az esküvőszervező?

A válaszom röviden: sehogy!
Kiváló marketingszöveg, hogy valaki úgy dolgozik, hogy a párnak nem kerül az égadta világon semmibe és a szolgáltató pedig szívesen dolgozik.

Miből élne akkor az ilyen esküvőszervező? Nyilvánvalóan nem dolgozik ingyen senki.

Hogyan lesznek az esküvőszervező árak 0 Ft-os ígéretek?

Elképzelésük – és bizonyos tanfolyamokon elhangzó tanítások – szerint ha már nem a pártól egy összegben, akkor az általa felkutatott és a párnak kiajánlott esküvői szolgáltatóktól fogja “bezsebelni” több részletben.
Az elképzelést még azzal is szeretnék igazolni, hogy a kiválasztott zenekarnak, kamerásnak, ceremóniamesternek szereznek ezzel munkát, tehát jár érte az x% jutalék.

Gondoljuk csak át, miről is van szó és hol vérzik?

Vegyük észre, hogy a kiválasztott szolgáltatók nem üzletszerzési jutalékot fizetnek, hanem gyakorlatilag ők fizetik ki az esküvőszervező működési költségét.

Azaz az esküvőszervező árak a meghívott szolgáltatói díjaktól függnek és nem a vállalt munkától, sőt minőségtől.

Mint azt tudjuk, elképzeljük – sőt elvárható -, az esküvőszervező:

 • rengeteget telefonál, egyeztet, intézkedik,
 • információk után kutat,
 • irodát, kelléktárat használ/bérel,
 • utazik a ruhapróbára, megbeszélésekre, helyszínre, (valószínűleg többször)
 • kiállításra jár,
 • marketingre, reklámanyagokra költ,
 • önmagát is öltözteti,
 • több 10 órát foglalkozik az esküvővel stb.

Ezeket a költségeket fizetik ki részletekben a zenekarok, ceremóniamesterek, többiek?

Az “üzletszerzési jutalékból”. Ami a fenti szolgáltatók normál, vagy – most figyelj! – emiatt megemelt díjából csorog be.

Súlyos kérdéseket vet fel az ilyen konstrukció, amire természetesen a párok nem gondolnak. Laikus megrendelőként nem is nekik kell átgondolniuk. Ez nekik nem felróható.

Esküvőszervező árak #4: Mit jelentenek, mit takarnak?

Avagy pontosan mi várható el az előre nem látható bizonytalan esküvőszervezési jutalékösszegért?

Ha a jegyespár nem fizet semmit az esküvőszervezésért, nem is várhat el valós teljesítményt, igazi szolgáltatást, határozott érdekképviseletet az esküvőszervezőtől. Nem “ugráltathatja”, nyaggathatja. Máris mondom, hogy miért nem:

Mi van, ha még egyszer ki kell menni a helyszínre/ruhapróbára előzetesen, de olcsóbb szolgáltatókat szerződtetett, akinek a 9-10%-aikból lényegesen kevesebb összeg gyűlik össze, akkor emiatt nem teljesíti a pár kérését, mert az nem fér már bele?

A dolog teljesen lutri és minőségi, felelősségteljes szolgáltatás nem biztosítható.

Ehhez akkor “megfelelően drága” szolgáltatóktól kell begyűjtenie a nagyobb összegű jutalékot, ami nem feltétlenül a pár és az esküvő érdekeit szolgálja, hanem egyedül az esküvőszervező életbentartását.

Hiszen milyen jó volna, ha az esküvőszervezési folyamat végén neki is maradna zseton a zsebében, mert tényleg neki is pénzért adják a tejet/kenyeret. Ezt szerintem mindannyian elfogadjuk, megértjük.

Miért nem merjük kimondani, hogy a munka pénzbe kerül?

Ha egy egészséges önbizalommal rendelkező esküvőszervező képvisel valódi hozzáadott értéket azon túl,  hogy kiírja a honlapjára, hogy esküvőt szervezek és felsorolok néhány nevet, meg keresek szabad szolgáltatókat, akkor a párok meg fogják érteni és így fizetni a munkáját.

Ha az esküvőszervező

 • szakértőjévé válik az esküvői piacnak,
 • megismeri a lehetőségeket, a szereplőket  (kamerásokat, zenekarokat, DJ-ket, ceremóniamestereket, esküvőhelyszíneket,  ruhaszalonokat, cukrászatokat, ötvösöket, sminkes élet,  fodrászok stb.),
 • stílusokat,
 • embertípusokat,

akkor alá fogja tudni támasztani tudását, kreativitását, hozzáállását, szakértelmét, nélkülözhetetlenségét.

A csillogó szemű, elszánt, esküvői tűztől fűtött esküvőszervező megéri a pénzét.

Hiszem, hogy valós segítséget, megértést, lelki támaszt érezve ez esetben a jegyespárok boldogan fizetik ki a meghatározott fix esküvőszervezési díjat.

Nincsen ingyen ebéd, ingyen munka!

Az igényes, jól elvégzett munkát pedig meg kell fizetni. És mindig az fizessen, akinek ez segítség volt, akinek ezáltal gazdagabb lett az élete, megoldás érkezett a problémájára, elvárásaira.

Félreértés ne essék! Több nagyszerű esküvőszervezővel dolgoztam már együtt, akiknek munkája, hozzáadott értéke megkérdőjelezhetetlen. De sosem az volt a lényeg,  hogy nekem könnyebb legyen, hanem azért hívtak el, mert tudták, a párjaiknak azon a hétvégén én lennék a legjobb választás és az esküvőjükhöz én is hozzá tudok tenni (tehát nem nekem akartak jó, hanem a párjaiknak!). Ők pedig hozzátették a maguk jelentős részét, amivel minden esetben és elsősorban a menyasszony és vőlegény esküvőjét segítették.

Esküvőszervező árak #5: Forintosítva

Az esküvőszervezők díjazása változó. Mindig tudd meg, mi tartozik bele:

 • tanácsadás
 • tervezés
 • találkozók
 • helyszínszemle
 • szolgáltatók, sztárvendégek felkutatása, kiajánlása, leszerződése
 • szervezés
 • közös ruhaválasztás
 • esküvő felépítésének felügyelete (pl. sátor, catering, dekoráció stb.)
 • lebonyolítás
 • rendelkezésre állás a nagy napon
 • szolgáltatókkal elszámolás
 • lebontás felügyelete
 • utazási költség
 • szállás

Úgy vélem, hogy igazi komolyságot, tehát szükséges feladatmennyiséget vállal az, aki legalább 300.000 Ft-nál húzza meg az alapszolgáltatás díját. Innentől bonyolódnak és válnak tartalmasabbá az esküvőszervező árak, 300.000-700.000 Ft is könnyen előfordulhat a feladat részletessége szerint.

Ez a cikk még érdekelhet:

Az esküvőszervező feladata

Huba

Credit: Freepik