Házasság, házasságkötés

“A házasság kiválóan alkalmas arra, hogy megoldjuk azokat a problémákat, amelyek anélkül nem léteznének.” A házasságkötés, kezdet, ünnepek, megújítás, ezekről lesz szó ebben az írásban. 

A házasság kezdete, a házasságkötés

A Polgári törvénykönyv Negyedik könyve a családjogról szól, rögtön az elején tisztázza házasság fogalmát.

A házasság tehát a házasságkötéssel kezdődik. Magyarországon ez a polgári esküvő alap.

A HÁZASSÁG
I. CÍM: A HÁZASSÁGKÖTÉS
4:5. § [A házasság létrejötte]

(1) Házasság akkor jön létre, ha az együttesen jelen lévő férfi és nő az anyakönyvvezető előtt személyesen kijelenti, hogy egymással házasságot köt. A nyilatkozat feltételhez vagy határidőhöz nem köthető.

(2) A kijelentés kölcsönös megtörténte után az anyakönyvvezető a házasság létrejöttét megállapítja és a házasságkötés tényét a házassági anyakönyvbe bejegyzi.

(3) A házasság az (1) bekezdésben foglalt feltételek hiányában nem jön létre. A nemlétező házasságot úgy kell tekinteni, mintha meg sem kötötték volna.

Vigyázat! Ez a cikk jogi tanácsadásnak nem minősül!

Magyarországon 35-40.000 házasság köttetik meg, ebből nem mind “torkollik” mulatságba, lakodalomba, vagy ünnepi vacsorába. Ettől függetlenül a 2 ember egymásnak tett fogadalma minden esetben tiszteletre méltó, és az én szememben csodálatos.

Az egybekelést, a fogadalmakat valahogyan mindenképpen meg kell ünnepelni.

Eletre szólóan fontos ez a házasodók számára, hiszen óriási mérföldkő ez az életükben, és fontos a környezet számára is. Ehhez igazodik mindenki: az exek, a hoppon maradottak, a plátói szerelmek, az édesapák, édesanyák, a barátnők, cimborák, és a jövőbeni ismerősök.

Házasságkötés előtt

Ha szeretnéd elvenni vagy hozzámenni feleségül, akkor a házasságkötési szándékotokat először az anyakönyvvezető előtt kell közösen kijelentenetek.

Tehát együtt kell bemennetek egy előre egyeztetett időpontban, vagy valamennyit várva a az anyakönyvvezetőhöz. Pl. ma. 😉

Milyen kérdések várhatók?

 1. Itt van-e a személyi igazolvány, lakcímkártya, születési anyakönyvi kivonat, elvált esetén a válásról határozat?
 2. Van-e tudomása törvényes akadályról, ami miatt nem léphetne házasságra a másik féllel (pl. testvére, házasságban él valakivel, egyedül nem írhat alá, magát nem képviselheti stb.)
 3. Milyen nevet választanak? Lesz-e névváltoztatás? Mi lesz a férjezett neved?
 4. Mi legyen a születendő gyermek családneve? (hm, korainak tűnik a kérdés, semmi gáz, ezen még lehet módosítani pár napon belül)
 5. Mikor lesz az esküvő?

Ekkor ő felveszi az adatokat, bejegyzi az esküvő napját, ami nem lehet a mai naptól számítva 30 napnál hamarabb. Ez egyfajta meggondolási, türelmi idő. Ha valaki meggondolná magát, semmiféle jogkövetkezmény nem jár vele, nem kell összeházasodni a másik féllel.

Mikor lehet időpontot kérni az anyakönyvvezetőtől?

Általában igaz, hogy a kitűzött esküvő naptári évében mindenképpen tudnak időpontot adni.

Ezt megelőzően egyre ritkábban. Még ceruzával sem hajlandók beírni az esküvőtök napját, időpontját a legtöbb önkormányzatnál.

Fogadjátok el. Majd akkor sikerül véglegesíteni az esküvői forgatókönyvet, ha mindenki (az anyakönyvvezető és a pap/lelkész/rabbi) is beírta véglegesre.

A házasságkötés akadályai

Annyiszor hallottuk már az anyakönyvvezető kijelentését, hogy “megállapítom, hogy a házasságkötésnek törvényi akadálya nincs.

Mégis mik ütközhetnek törvénybe?

 1. Ha már valamelyik fél házas, és úgy lép házasságra, az érvénytelen.Papíron is el kell válni ahhoz, hogy az új házasság érvényes legyen.
 2. Ha a másik fél testvére, vagy más közeli rokona az illető, nem engedélyezett a házasság. Ezzel a genetikai védelmet biztosítják az alakuló családban.
 3. Ha a másik fél a volt anyósa, apósa, vagy mostohagyermeke, velük sem engedélyezett alapból a házasság.
 4. Ha az adott pillanatban nem tud magáról az illető (mert pl. elméje károsodott/háborodott, beteg, részeg, bedrogozott stb.), akkor nyilatkozatát nem fogadják el.
 5. Ha a gyámhatóság nem adott engedélyt (pl. fiatalkorú, kiskorú) házasságkötéséhez.

A házassági ünnepek

Egy pár egy jó ideig nyilván tartja és megünnepli az első csók napját, az összejövetel napját és egyéb neves momentumokat.

A házasságkötéssel ez leginkább már csak az esküvő napjának évfordulójára, a házassági évfordulóra, egymás és a születendő gyerkőcök születésnapjára redukálódik.

A házasság világnapját február 2-ára jelölték ki. Ezt követi a házasság hete, amit Magyarországon is jó pár éve megrendeznek.

A házassági évfordulót sokan megünneplik. Ilyenkor mindenki valamilyen egyedi, személyes házassági évfordulós ajándék után kutat.

A házasság megújítása

Ismered ezt az interneten kerengő történetet?

Egy állomáson egy idős bácsi várakozott, kezében egy virággal, amikor a vonatról leszállt egy hasonlóan idős néni.

– De jó, hogy megérkeztél, úgy hiányoztál! – köszöntötte a nénit.

A jelenetet látva egy fiatal srác megszólította őket:
– A felesége a hölgy?
– Igen.

– Remélem, majd nekem is ilyen csodálatos házasságom lesz!
– Fiatalember, ezt ne remélje, hanem döntse el előre! – felelte a bácsi.

Hadd mondjak el egy másik, személyes történetet, amivel rájöttem, hogy ezért becses nekem ez a bácsis történet is:

Amikor összejöttem a feleségemmel, aki persze aznap még nem volt az, hazaértem, és kiírtam az IWIW-en (olyan volt, mint a Facebook), hogy státusz: házas.

Nem tudtam, hogy meddig fog tartani ez a kapcsolat, nem is gondolkodtam ezen akkor (ma sem), de azt igen, hogy megvan! Megtaláltam. A házasságkötés innentől már csak “adminisztráció” volt. Rá 2 évre össze is házasodtunk.

Ha valami gubanc van, félreértés adódik, akkor is tudom, hogy ezt mi együtt akarjuk megoldani, és sokat (egészen pontosan rengeteget!) dolgozunk azon, hogy jól működjünk házasságként, és gyerekekkel megspékelt családként is.

Tudjuk, hogy máshol, mással sem lesz jobb, ha mi önmagunk közben ugyanolyanok maradunk. Együtt pedig már annyi mindent tudunk egymásról, magunkról, hogy érdemes abból merítkezni, és arra építeni.

Együtt és egymás mellett vagyunk képesek megbirkózni feladatainkkal, fejlődési kihívásainkkal. Tanítói és diákjai vagyunk egymásnak.

Hiszünk egymásban, és így a pillanatnyi fáradtság, kimerültség, esetleg fásultság áthidalható, feloldható.

Csírájában igyekszünk visszametszeni az olyan oldalhajtásokat, amelyek megerősödve borzalmasnak és visszafordíthatatlannak tűnnének.

Minden nap rájövünk arra, hogy csakis a szeretet, a kedves beszéd, az odafigyelés, beszélgetés, közös programok, összebújás segít abban, hogy ne laposodjunk el, hogy megmaradhassunk barátoknak, igazi és felelősségteljes házastársaknak.

Pont idevág a Képmás: Miért jó a házasság pszichológus által írt cikke.

A boldog házasság leltára: Jenga-ra írt üzenetek a násznéptől
A boldog házasság leltára: Jenga-ra írt üzenetek a násznéptől

A boldog házasság leltára

Az esküvőkön, amelyeket vezetek, megesik, hogy az esküvői játékok keretében lehetőség van összegyűjteni szavakat, rövid üzeneteket, hogy a meghívott vendégek közül vajon ki mit gondol, mi elengedhetetlen a boldog házassághoz?

Írnak ilyenkor természetesen gyakorló házasok, elváltak, újraházasodottak, jegyesek, szinglik, gyerekek. Mindenki, aki kapott esküvői meghívót.

Íme a leggyakoribbak:

 • türelem
 • szerelem
 • szeretet
 • símogatás
 • nevetés
 • humor
 • sok szex
 • játék

Azt kívánom, hogy bárhol is tartasz az életben: találd meg te is a boldogságot a házasságban és emlékezz a házasságkötés pillanatában érzett boldogságra!

Azt hiszem, ez itt a legjobb tanács az egész életre, nem csak a házasságra:

“Meg kell tanulnunk vágyakozni arra, ami a miénk.” /Simone Weil/

Üdv, Huba

Credit: Anna , Robin, Forgács Gábor