Hogyan változott az esküvői catering az elmúlt 20 évben?

Ezzel a #Hubadúr20 cikksorozattal ünneplem, hogy 20 éve vezetek esküvőket mint ceremóniamester. Lássuk, hogyan alakult a catering, az esküvői vendéglátás ez idő alatt.

Bevallom, 20 évet gondoltam csak visszahopponálni az időben, de annyira adta magát, hogy az első dokumentált esküvői vendéglátást taglaljuk, elemezzük. A Biblia a maga módján egészen pontosan részletezi. Ha Ádámig és Éváig tekernénk vissza az időkereket, amikor a Jóisten a megteremtett Évát odavezette Ádámhoz, az Édenkert gyümölcseit fogyaszthatták mint esküvői menüt.

A következő leghíresebb esküvői lakomáról a Kánai mennyegző fejezetben ír a Biblia. Az a csodával elhíresült jelenet, amikor Jézus a vizet átváltoztatta borrá. (János 2, 1-10)

Az ókori (nyilván bazi nagy!) görög lagzikon, ami több napig tartott, záróeseményként az ifjú menyasszony által készített ételeket tálalták fel, és a lakomán a család férfi tagjai vehettek csak részt.

Esküvői catering 20 éve

A 20 évvel ezelőtti esküvők még őrizték a 100 évvel ezelőtti magyarországi hagyományokat. Az ijfú pár egy tányérból fa evőeszközökkel ehetett. Nekik bizonyos tájakon a nyoszolyólányok szolgáltak fel, és a nagy húst is ők szeletelték fel a pár számára.

Az esküvői ebédet, vacsorát, a lakomát kalákában készítették el (A Házasodik a tücsök népdalunk remekül megőrizte a korabelei gigantikus készülődést). Hozták a rokonok, vendégek a hozzávalókat, részt vettek az előkészítésben, és a szakács, vagy szakácsné mint projektvezető utasításait leste mindenki. Ő értett ahhoz, hogy 20-100 emberre milyen ütemben, hogyan, mennyi ételt kell főzni-sütni. A lakoma végén munkáját, szakértelmét kásapénzzel hálálták meg, amit a vendégek között körbehordozott kondérban gyűjtöttek össze, miközben a szakácsné karja be volt fáslizva annak jelképéül, hogy a kása főzése, leszűrése közben leforrázta szegény a karját.

A főzés a sátor mögötti nagy üstökben történt. És ez bizony nem is annyira régmúlt!

A menü főként ez volt: húsleves, pörkölt nokedliva, koviubival, sültek, rántotthús savanyúkáposztával, éjfélkor töltött káposztát szolgáltak fel. Upsz! nem sokat változott országos szinten, ugye?

A korabeli felszolgálók szintén a rokonságból, vendégseregből verbuválódtak. Bizony, egészen fiatalon be lehetett állni a tálakat, tányérokat cipelni, nagy tisztesség volt a vendégeket szolgálni.

Ahogyan a kondérok, üstök kiürültek, abban megejthették a mosogatást. Még 20 éve is adódott, hogy csak egyféle tányér volt a leveshez és főételhez is, ezért a pörkölthöz egyes helyeken “el se kellett mosni” a leveses tányért, illetve meg kellett várni, míg elmosogatják az egész garnitúrát. Ez alatt remek lehetőség nyílt táncolni egy-két kört.

Esküvői catering ma

Természetesen a városiasodással tért hódítanak az éttermek, szállodák minőségi paraméterei. Mindenképpen emelik a színvonalat, inspirálódhatunk a magazinokból, filmekből, nyilvánosságra hozott celeb-esküvőkből.

Még a mai napig sokakban él, hogy ha nem volt rántotthús, akkor nem is volt vacsora. Mégis egyre többen vállalkoznak arra, hogy lecsatlakoznak a újházi-pörkölt-rántotthús triatlon kánonról.

Érdekes, hogy az újítás legfőbb akadálya amúgy nem az ár, hogy drágább a más, a fenszibb, különlegesebb menü, hanem egyszerűen a szokástól megválni nehéz. Ugyanis bizonyos helyeken nem is drágább, vagy nem jelentősen drágább a más menü. Pedig igazán különlegessé, ünnepélyessé emelné a lakomát. Pedig tömegek megkóstolhatnának más ízletes, ínyenc falatokat, gasztronómiai kalandban részesíthetnék azokat is, akik maguktól nem merészkednének el elegáns éttermekbe.

Ezzel az esküvő napját teljes mértékben ki lehetne emelni a családi szülinapi-névnapi-pirosbetűs ünnepek, összejövetelek sorából. És még mindig maradhatunk a magyaros konyha keretein belül, akinek ez mondjuk rendkívül fontos, és ódzkodik az egzotikus megoldásoktól.

A tálszervízt sok helyen felváltja a csévinges svédasztal, ami hozza a szállodai, elegáns fílinget, a választás, válogatás, annyitszedekamennyitcsakakarok elit-élményét. Előnye, hogy mindenki számára, sőt a második szedéshez is melegen tudják tartani az ételt.

Népszerűek a BBQ-ételek, a kacsa és egyéb ételkülönlegességek.

Imádom a kiegészítő szolgáltatásokat: coffee-truck, sandwich-bus, szabadtéri sonkaszeletelős, sajtpultos vendégvárás, fagyis kocsi, vattacukros, fánkfal, candy bar, italpult, sweet corner stb. A Deák Udvarházban pedig imádják használni a szárazjeget, akár a vendégváró falatkák, akár a csülök tálalásakor. Ezek mind-mind emelik az élményfaktort, a látványosságot.

Az ételérzékenységre tekintettel a párok már előzetesen rákérdeznek, ki milyen jellegű ételt szeretne enni (gluténmentes, vegán, vegetáriánus, cukormentes, laktózmentes…), és az esküvőhelyszínek, catering cégek is többnyire fel vannak készülve arra, hogy minőségi, elegáns választ tudjanak adni ilyen speciális kér(d)ésre.

A Covid sajnos megrázta a teljes vendéglátóipart. Sok vendéglátóhely bezárni kényszerült, sok dolgozó elhagyta a szolgáltató ágazatot és máshol (más iparágban, vagy külföldön) próbált szerencsét, visszacsábítani a tapasztalt vendéglátósokat szinte lehetetlen.

Az infláció megemelte az árakat, a vendéglátók izzadva adnak ajánlatot a következő évre, ami teljesen érthető, hiszen nem tudnak előre tervezni a várható bevétellel, profittal. A személyi költségek is megemelkedtek. Az utánpótlás nem olyan ütemben érkezik, amilyen szükség volna rá. A legjobb helyeknek is komoly kihívást jelent a szakértelemmel, rátermettséggel, eleganciával, lelkesedéssel, alázattal bíró munkatársak felkutatása, odacsábítása.

Mindezen nehézségek mellett egy minőségben, ízvilágban szerintem színesedő, gazdagodó szektort tudhatunk az esküvők gasztronómiájában.

Hubadúr

Képek: Gácsi Georgina, Deák Udvarház
Forgács Gábor, Rosinante, Non Plus Ultra Bistro
MolnarStudio, Esztergom