Homoköntés jelentése

Homoköntés a családok, érzések, szokások, vágyak, érzelmek keveredésének “szimbóleuma”. 

Homoköntés jelentése

Az esküvők alap és egyben legmélyebb, legmisztikusabb üzenete, hogy két egymást szerető személy élete, sorsa a mai naptól fogva egybeforr, egybefonódik.

Ahogyan a templomban a pap stólával átköti a pár kézfogását annak jelképeként, hogy a házasság immáron megköttetett és felbonthatatlan. Hozzáteszi azt is, hogy “amit Isten egybekötött, azt ember szét ne válassza!”

Ezt a szétválaszthatatlanságot igyekeznek a szertartásokon szemléltetni, megmutatni, tárgyiasítani, hogy a mindennapok sodrásában újra és újra rápillanthassunk.

Ugyanezt jelenti a gyertyagyújtás is az esküvőn, amint 2 láng egybeolvad és vele gyújtják meg a 3.  gyertyát.

Az újítás, a szabadtéri szertartások térhódítása divatot teremtett a polgári esküvőkön is. Olyannyira népszerű lett, hogy nevet is kapott: homokszertartás, homokceremónia.

Homoköntés előtt (Sóskút Lovaspark)
Homoköntés előtt (Sóskút Lovaspark)
Homoköntés után (Sóskút Lovaspark)
Homoköntés után (Sóskút Lovaspark)

Homoköntés kellékei, színei, formái

Az esküvőn a homoköntéshez két féle színezett homokot érdemes beszerezni. Gyakran illeszkedik a dekoráció színvilágához, vagy valamelyik focicsapat színeihez ;), hogy a vőlegénynek is kedvezzünk az esküvő részleteiben.

Két kristálypohárból, kehelyből, üvegkancsóból, dekorüvegből is lehet önteni egy középső nagyobb üvegtartóba, csőbe, kehelybe, képkeretbe.

Érdemes nem csak egyszerre, hanem felváltva is öntögetni, hogy változatos mintát kapjunk, de ez is tetszés szerint megoldható.

Ha lehet, úgy álljatok, öntsétek, hogy minél többen lássák, és a fotósnak se kelljen kitakarni a homokceremóniát.

Homoköntés helyett

Arra is találsz itt a blogon megoldást, hogy mi legyen a ma nagyon népszerű homokszertartás helyett, ha nem akarsz beállni a sorba.

Üdv, Huba

Credit: Domján Endre