Kívánságlámpás

Kívánságlámpás a vágyak, álmok fényes szimbóluma. Minden menyasszony álma, hogy feledhetetlenné tegye az esküvőt, megmozgassa az érzelmeket. – Lehet-e eregetni Magyarországon?

A legenda szerint egy katona egyszer saját kívánságát írta a lámpásra, és így engedte fel az égbe. Szerinted mit kívánhatott?A lámpásokat (angolul skylatern) a kínaiak először nem kívánságok továbbítására használták. Teljesen praktikusan – mobiltelefon, internet és GPS híján – ezzel üzentek, jelezték helyzetüket az egymástól távol lévő harci csapatok. Mindez már a 3. században használatos volt.

És ahogy az a Brian életében is lenni szokott: ha ő elveszíti az egyik saruját, akkor a tömeg másolja, híre megy, végigsöpör a kontinensen. Így terjedhetett el a kívánságlámpás.

Olyannyira, hogy egész nagy fesztiválokat kezdtek el rendezni Kínában, Taiwanban, Thaiföldön. Hatalmas területen, lámpások ezrei szentjánosbogárként világítanak az éjszakában.

Megigéző látvány, miért is ne honosítanánk meg az esküvőn?

Lehet-e kívánságlámpást eregetni Magyarországon?

Rövid és tömör leszek: NEM!

A katasztrófavédelem rendelte el az általános tilalmat, nehogy háztetőkön, istállók, terményszárítók közelében landoló lámpások tüzet okozzanak. Ezt ugye meg is tudjuk érteni, el is lehet fogadni: ami az esküvő helyén csodálatos látvány és érzés, máshol katasztrófához vezethet.

Igaz, hogy az égi lámpás kapható az interneten, boltokban, de az még nem jelenti, hogy el is engedheted.

Cikkeket itt olvashatsz a tiltásról és itt.
Vedd kérlek komolyan. Nem csak a kiróható pénzbüntetés miatt!

Hogyan lehet mégis kívánságlámpás az esküvődön?

Bonyolultnak, akár illúziórombolónak tűnik, de meg lehet hekkelni: ha hosszan letekeredő madzagra kötöd, akkor is tágas helyen, távol az épületektől, fáktól fel lehet engedni jó magasan egyet-kettőt (kizárólag szélcsendben javasolt), amíg az érzés át nem jár, a látvány ki nem alakul. Azután pedig haladéktalanul vissza kell húzni a földre és eloltani a benne lévő gyertyát, mécsest.

A sötétben a madzag nem fog látszódni, a fények magasba emelkedése így is élmény lehet.

Lerajzoltam neked, milyen erők hatnak a lámpásra (szándékosan lejjebb rajzoltam a lefelé mutató erőket), és így máris megérted, ha nem emelkedik a magasba, vagy elég magasra, akkor az miért lehetséges.

A kívánságlámpás, a lámpáseregetés fizikája

Tudom ám, csakis emiatt jöttél erre az oldalra, hogy végre tisztázd ezt a talányt. 😉

Nyugi, nem vetlek meg, ha nem vágod amúgy.

Annyit azért érdemes tudnod, hogy a meleg levegő hajtja fel a lámpást. Ehhez nem kell más, mint elég meleg levegő.

Tehát ki kell előbb próbálnod, hogy mennyi idő alatt tud a lámpásod annyira felmelegedni, hogy elinduljon felfelé (az esti órákban!), és lehetőleg ne gyulladjon meg az oldalsó papírja. Ennyi időre kell zenei aláfestéssel készülnöd, ha szeretnéd.

Szóval keletkezik egyfajta felhajtó erő (erre még biztosan emlékszel!), amit visszatart a lámpást földdel összekötő madzag. Minél magasabbra emelkedik a lámpás, annál több “kötél” súlyát is kell felfelé vonszolnia, tehát ennek kialakul egy egyensúlya.

Azaz bizonyos nehézségű madzagok esetében lehet,  hogy a rendelkezésre álló madzag hossza előtt megáll a levegőben a lámpás. Érdemes kellő erős, de kellően könnyű madzagot beszerezni.

Vigyázat: vékony madzaggal megtörténhet az, hogy elszakad, és elszabadul a lámpás, amit pont meg akarunk akadályozni.

Tehát Madzaggal is próbáljátok ki mindenképpen előre!

Kívánságlámpás helyett mi legyen a?

Csüggedésre semmi ok!

Ha már a tűz és az esti sötét égbolt érdekel, intézd úgy, hogy éjszakai szertartásod legyen. Mágikus és örök emlék lesz az is. Sok fáklyával, fejmagasság fölé kikötött lámpásokkal (távol a gyúlékony anyagoktól, növényektől!). Van benne erő és lehetőség bőven.

Üdv, Huba