Mennyibe kerül egy esküvő?

Az esküvőszervezés első komoly kérdése: Mennyibe kerül egy esküvő? Érdemes időben tájékozódni, hogy ne érjenek nagy csalódások, de álmaid megvalósulhassanak.

Mennyibe került egy esküvő régen?

A vidéki sátras lagzikat együtt tolta össze a falu. Hozták a jószágokat, csirkét, zöldséget a levesbe, disznóhúst a rántott szelethez, krumplit, tésztát a köretnek, tojást a tésztához, süteményhez, bort, pálinkát a dínomdánomhoz.

A zenekarnak, a papnak, valamint a ceremóniamester “ősének” fizettek külön. A szakácsnak kásapénzt gyűjtöttek a lagzi alatt, és amit nem hoztak a vendégek, azt megpróbálták a megtakarításból beszerezni.

A közösségi finanszírozás alapjain nyugvó esküvők az egyéneknek messze nem került annyiba, mint az elegáns úri, királyi, illetve mai esküvők.

Nem véletlen, hogy szüleid is rosszul lesznek az árak hallatán. 20-30 év eltelt azóta és a világ gyökeresen megváltozott.

Miért fontos tudni, mennyibe kerül egy esküvő?

Ahogyan az épülő utak mentén a nagy forgalomnak vonzásában felsorakoznak az árusok, boltok, szolgáltatások, úgy az esküvők gazdagodása mentén újabb és újabb szolgáltatások kezdték egyre komolyabban venni munkájukat.

Nem csak apáról-fiúra szállt a mesterség, hanem remek lehetőséget látott abban és lát ma is sok vállalkozó szellemű, hogy képességeit kibontakoztassa, és megszínesítse az esküvőket.

Nyilván hallottad már, hogy amint kimondod azt a szót, hogy esküvő, rögtön drágábbnak hangzik minden. És mi lenne, ha csak egy bulinak hívnánk? 

Helyesen gondolkodsz, ha előre tudni szeretnéd, mibe kerül egy esküvő.

Butaság lenne olyan álmokat kergetni, ami nincs pariban a te pénztárcáddal, vagy a családi vagyoni helyzettel. Ez teljesen igaz kis költségvetésű és szuper-mega-csillogásos esküvőnél is.

Kérlek, véletlenül se vegyél fel az esküvődre hitelt!

Máris mondom, miért ne:

Az életben nagyon fontos az esküvő, tényleg fontos megünnepelni a lehető legtöbb boldog emberrel – ez ad neked és párodnak, kapcsolatotoknak a legtöbb lendületet.

Viszont az életben ez a nap elmúlik, átsuhan rajtatok, elillan, és ott marad az adósság, aminek terhét nyögnötök kell majd. Pedig azt a pénzt költhetnétek erősítésre, alapozásra (lakásra, bútorra, gyerkőcre), további élményre (nászútra, utazásra, közös programokra stb.)

Ha a menyasszonypénzből szeretnéd majd törleszteni, az sem egy előrelátó gondolat, – bár arra költöd, amire akarod – a család, a barátok a jövőtök elindítására szánják.

Tudd meg előre, meddig tart a takaród, hány vendég fér be alá 😉

Mennyibe kerül egy esküvő ma?

Végeztem egy számítást a legutóbbi esküvők költségei alapján, és igyekeztem minden fontosat beletenni.

A számítást az Esküvői kalkulátor cikkben részletezem.

Itt már csak a végét emelem ki:

a teljes esküvői költséget a létszámra vetítve tehát
55-160.000 Ft/fő-be kerül egy esküvő.

Szorozd be a becsült létszámmal, és máris kijön egy akkora nagyságrend, ami nagy valószínűséggel megmutatja, mennyi pénzt kell összegyűjtened az esküvőre.

Az alábbi diagramokból jól látszik, hogy a legnagyobb költségtétel általában az esküvői menü, a catering. Minden rendezvényen így van: konferencián, gálán stb.

Az össz. költségvetéshez képest megtekintheted, hogy a 2 alap árkategóriájú és 2 prémium árkategóriájú esküvők költségei hogyan aránylanak.

Valójában ha kevesebb vendéget hívsz el (4-5 fővel akár), máris kigazdálkodtad azt a 10-30 ezer forintot, amivel egyes, álmaid szolgáltatóit sokallasz.

Üdv, Huba

Credit: Freepik