Menyecske ruha – Milyen színű legyen?

A menyecske ruha hagyományos színe a piros, a vérpiros. Mi a jelentése, kötelező-e ma is a piros, mikor lehet felvenni? Erre kapsz választ itt!

Menyecske ruha – a piros szín eredete

A régi világban az alkalmazott színeket az életből, a környező világból vették, minden színnek külön eredete, jelentése volt.

A legjobban a címerek, zászlók születésénél, evolúciójánál érhető ez tetten, ahol pl. a kék az eget/folyót/tengert, a sárga a napfényt, a zöld a gyepet/füvet (“az a jó ződ gyep!”), a piros a vért jelenti többnyire.

A népviseletek ugyanígy magukba szívták és generációkról-generációkra örökítették a szimbolikát: virágok, formák, színek hordozzák a régi üzeneteket.

Az esküvőre az adott tájegységre jellemző ünnepi ruhába bújt a menyasszony, és a többnapos lagzi meghatározott rendjének megfelelően az ifjú férj és ara elhálhatta az első közös éjszakát.

A menyasszony/menyecske és az őt férjhez adó család legféltettebb kincse a lány ártatlansága volt. Ezt hivatott igazolni, hogy a nászéjszakát követően a lepedőt mint indikátort, lakmuszpapírt be kellett mutatni a hagyomány szerint felelős embernek (volt ahol az örömapának, volt ahol az örömanyának, volt hogy mindkét családnak, vagy csak a fiú családjának).

Így vált a leányból asszony egyetlen éjszaka alatt.

Aztán persze jöttek ám a találékony trükközések, ha a menyecske az ártatlanságát már korábban elszórta, akkor Csipkerózsika módjára megszúrták magukat tűvel, és azzal vérezték össze a lepedőt.

Visszatérve a zászlók színére megállapítható, hogy a menyecske ruha piros színe nem csak a vér, hanem a szív, tehát szerelem és a hűség jelképe is.

Menyecske ruha – mikor lehet átvenni?

Hagyomány szerint a menyecske ruha az átváltozás jelképe. Éjfélre befejezve a menyasszonytáncot és esetleg a gyertyafény-táncot elbúcsúztatjuk a menyasszonyt és vőlegényt.

Ekkor átöltöznek, kicsit felfrissülnek, és a menyecske ruha pompájában folytatódhat a buli.

Van, aki ilyenkor számolja meg a menyasszonypénzt – nem javaslom! Milyen ábrázattal jössz vissza, ha kevésnek tartod?? És különben is sok idő telik el vele, addig a vendégek elunják magukat nélkületek. Rátok kíváncsiak, nem másra.

Megesik, hogy a menyasszonyi ruha olyan meleg és nehéz, hogy már éjfél előtt lekívánkozik a menyasszonyról. Ilyenkor – a megfelelő kommunikáció mellett – hamarabb is elmehetnek átöltözni, hogy a könnyedebb, lengébb menyecske ruha segítse az ifjú arát a felhőtlen szórakozásban.

Ma, amikor tényleg az a legfontosabb, hogy mindenki jól érezze magát, miért ne könnyíthetne öltözetén maga a főszereplő is? Ceremóniamesterként igenis támogatom, hogy vegye át mielőbb a menyecske ruhát, ha szeretné.

Menyecske ruha – a kék, sárga, türkiz az új piros

Az esküvői hagyományok kötelező érvényének feloldódásával egyre többen szakítanak a régi bevált, örökített megoldásokkal.

Az esküvőbe becsempészik a saját egyéniségüket, színvilágukat a párok.

Egységes színvilág jellemzi a meghívót, a dekorációt, a virágokat és így a menyecske ruhát is.

Válassz tehát bátran olyan színt, hogy igazán jól álljon rajtad!

Lehet pöttyös, lehet sima, kék, sárga, bármilyen.

A legfontosabb, hogy legyen kényelmes, mert abban fogsz reggelig táncolni.

üdv, Huba

Credit: Domján Endre