Modern esküvő

Modern esküvő a jövő házasságkötési ünnepsége. Letűnőben vannak a paraszti világban meghonosodott népi szokások, így a városias, modern elképzelések, vágyak szerint tervezik egyre többen az esküvőjüket.

Modern esküvő – régen

Azt feltételezem, hogy egészen régen úgy zajlott a modernizáció, hogy az ősember már éppen nem leütötte furkósbottal a némbert, mert annyira bírta a szagát, hanem idétlenül vihogott neki, esetleg éneklő hangokkal próbálta valahogy a közeledést elviselhetővé, de legalábbis különlegessé tenni számára.

Ez volt az első modern esküvő.

Aztán sok ezer év telt el, mire az emberek elindultak a civilizáció rögös útján, sorra találtak ki újításokat, hozzátettek, megtartottak, beleszoktak, hozzátettek, elvettek…

Így alakultak ki az évezredek során a hagyományok, amelyekből ma is merítünk. Mindannyian.

Modern esküvő a királyi udvarokban

Ugorjunk egy nagyot! Pár ezer és száz évet csupán.

Viktória királyné udvarába, akinek nem kellett a feltűnősködésért a kontinensre küldeni, kitalálta, hogy ruhája legyen hófehér.

Igen, róla (nem az esküvőjéről!!) szól Judi Dench főszereplésével a Viktória királynő és Abdul c. film (nekem bejött).

1840-ben igaz unokatesójával házasodott össze, ez az eleganciában, külsőségekben nem okozott gondot. Olyannyira nem, hogy végigsöpört valamennyi királyi udvarban ez a fényűzés.

Napjainkban Diana hercegnő, aztán fia, a sármos Vilmos herceg esküvőjének napján állt meg a forgalom, és nézte világszerte mindenki kivetítőn, tévén keresztül az óriási haccacárét.

Valóban elragadó szépségek mentek férjhez, lenyűgöző, felülmúlhatatlan pompában.

Modern esküvő a celeb világban

A celebritások szeretnék még különlegesebbé tenni az esküvőjüket, mint Viktória királynő. Különleges, extravagáns helyszíneken, fényűző pompával, vagy éppen több napos bulival.

Modern esküvők Magyarországon

Modern esküvőket már másképpen szervezünk, más a hozzáállásunk, mint régen a paraszti világban. Elrugaszkodunk a népi hagyományoktól, és rengeteget merítünk a filmekből, divatból, “ainternetről”.

Már nem a vőfély vezeti az esküvőket, hanem ceremóniamester, nincs kikérés, búcsúztatás, kondérban főzés, pajzán játék, hanem elegáns tálalás, megjelenés, és színtiszta ünneplés, buli. Ezen az oldalon több száz hasznos cikket találsz a témakörben.

Huba

Image by senivpetro on Freepik