Nászéjszaka

A nászéjszaka a mai esküvők után nem is biztos, hogy létezik. Viszont szerencsénk van, hogy nem is kérik számon ma rajtunk!

A nászéjszaka hagyománya

Mekkora szerencse a ma élő pároknak, hogy az első éjszaka joga már régen nem a földesúré!

Bizony minden család szerette volna, ha leánya az első éjszakát újdonsült férjével hálná el, ezért ezt az első éjszakát ellenőrzött körülmények között biztosították a fiataloknak.

A Föld egyes tájain a házasságot is akkor tartották érvényesnek, ha az esküvő éjszakáján sikeres együttlétről számol be másnap reggel a pár.

Szerencsés pontján élünk a Földnek, hogy nem vagyunk ekkora kontroll alatt, nem igaz?

A nem is olyan régi esküvői szokás, hagyományok mind-mind a nászéjszakára készítették fel a párt. Különös jelentőséggel bírt minden szimbólum (tulipán), minden tánc (párnás, gyertyás, Bújjbújzöldág…), ha még nem ismerték azelőtt egymást.

Viszont gyerekként ugyanúgy látták, és mélyen beléjük ivódott minden szokás, és kódolt üzenet, ami az esküvő napján és éjszakáján érik be. Mint egy iránytű, mint egy részletes használati utasítás, úgy működnek ezek a szokások, esküvői jelenetek.

Van még egyáltalán nászéjszaka?

Felgyorsult világunkban, a média, plakátok, filmek leplezetlenül megnyitják a vágyakat, ezért ezt a későbbre tartogatott klasszikus nászéjszakát már korábban elpuskázzuk, sőt többnyire másnak ajándékozzuk.

Az esküvő előtti éjszaka ma is érdemes külön aludni, hogy meglegyen a várakozás és a viszontlátás öröme. Ekkor megajándékoz az első találkozás, kár lenne kihagyni.

Az egy napos esküvő forgatagában kellően kifárad az ifjú pár, és ha hajnalban, reggel kimerülten ágynak esik, akkor nagyon ritkán van arra erő, hogy egymásnak is.

Hiszen elég fárasztó “műszak” hajnaltól (hiszen korán kipattannak a szemek az esküvő napján) – hajnalig jönni-menni, szépnek lenni, bulizni, beszélgetni, gondoskodni, stresszelni (na azt nem kellene!), élményeket begyűjteni és megélni kell.

Mikor lesz akkor nászéjszaka, pláne az a mesebeli álomszép éjszaka, amiről a régi könyvek, filmek zengedeznek?

A tökéletes nászéjszaka

A rendkívüli napokkal, eseményekkel szemben óriási, sokszor eltúlzottan nagy az elvárás. Azt várjuk, hogy ez tökéletes legyen. És legyen az esküvő napján, na jó délutánján, esetleg másnapján.

Igazából a tökéletes nászéjszaka vagy spontán jön, vagy nagyon előkészítve és sok időt rászánva.

Ne legyen elvárás, ne legyen teher!
Mégis ha tehetitek, adjátok meg a módját, szánjatok rá bőséges időt!
Kedveskedjetek egymásnak, és beszéljetek meg mindent!

Ha minden igaz, sokkal több éjszakát és nappalt töltötök még együtt, mint amennyit eddig összesen. Lesz idő megélni a tökéletest, tökéletesíteni, és újra-újra eljátszani, mintha az lenne a nászéjszaka.

Legyen minél több együttlétetek ilyen ünnepi, laza és szerelemben gazdag!

Kikapcsolódásként nézzétek meg ezt a Nádasdi László bohózatot parádés szereposztásban:

Ajánlom még: Ilyen valójában egy nászéjszaka – párok igaz történetei (ÉVA magazin)

Üdv, Huba

Credit: V.ivash – Freepik