Templomi esküvő

A Templomi esküvő a hívők számára sokkal fontosabb, mint a polgári szertartás. Reméljük, nem csak a gótika, akusztika, a pompa miatt vonulnak a párok templomba! Természetesen ez is magánügy. 

A képen Viki édesanyja által tervezett noszvaji naptemplom látható. Különleges volt, hogy itt fogadott örök hűséget Ferivel.

Templomi esküvő a különböző felekezeteknél

A katolikus szertartás meglehetősen régi hagyományokat, protokollt ápol. A reformáció ugyebár még csak 500 éves. A zsidó esküvő hagyománya még régebbi.

Mindegyiket csodálattal nézem, és boldog vagyok, ha a jelenlévők tiszta szívükkel megélik, jelen vannak a saját esketési szertartáson.

Jelentős különbség, hogy míg a katolikus pap és Isten színe előtt köttetik meg a házasság, addig a protestáns esküvőkön megáldják a már megkötött házasságot. Értelem szerűen a protestáns szertartások a polgárit követik a nagy napon. Kivéve, ha a helyzet és a lelkészek másképpen nem alakítják.

Templomi esküvő részei

Mindenképpen saját papodnál, lelkészednél, rabbidnál érdeklődj az esküvő menetéről. Nem szégyen rákérdezni minden részletre, ami téged érdekel. Természetesen a jegyes oktatáson erre ki fognak térni, hegyezd füled!

Bevonulás
Hívek üdvözlése (kat.)
Könyörgés (kat.)
Ószövetségi olvasmány (kat.)
Szentlecke (kat.)
Evangélium (kat)
Ének (ev., ref.)
Hálaadó imádság (ev)
Prédikáció (ev.)
Házasságkötés szertartása
Eskü
Gyűrűk megáldása, gyűrűváltás
Egyetemes könyörgések (ez lehet többféle is) (kat)
Nászáldás
Imádság
Záró áldás (ez lehet többféle is)
Záróének/ orgonaszó
Kivonulás

A templomi esküvő hossza 20-25 perc. Ha nászmisével egybekötött esküvőről van szó, akkor az bizony 45 perc is lehet, Bőséges időt számoljatok a következő programponthoz!

Vegyes templomi esküvő
Evangélikus-zsidó Vegyes templomi esküvő

Vegyes templomi esküvők

Ha egyikőtök pl. katolikus, másikotok pedig valamelyik protestáns egyházhoz tartozik, akkor lehetőségetek van ökumenikus esküvőn házasságot fogadni. Ehhez először meg kell kérdezni azt a papot/lelkészt, akivel a legjobb viszonyt ápoljátok, vagy akinek a templomába jártok. Onnantól el fogja mesélni, hogyan tudják a 2 felekezet szertartását ötvözni, a feladatokat megosztani.

Egy szép áprilisi napon Mari és Robi evangélikus-zsidó szertartáson esküdtek meg. A keretet a lelkész adta meg, és ebbe ágyazódott a zsidó szertartás a kis meghitt templomban. A rabbi mindent elmesélt, mi fog történni, és az egész vendégsereg alig várta, hogy a vőlegény eltiporja a poharat, amire felkiálthattuk: „Mazeltov!”

Templomi esküvő ára

Nyilvánvalóan az egyház nem árat határoz meg, hanem egyféle ajánlott adomány összeget.
Nyilván való, hogy hétvégén emberek dolgoznak érettünk, tiszta templom, olykor ministráns, kórus, orgonista, kántor emeli az ünnep fényét. Sőt a fűtés, áram sincs ingyen, még a templomban sem.

Azonban ez az összeg nagyon változó: 15000-50000 Ft között mozog, attól függ, mennyire nagy, mennyire forgalmas, mennyire népszerű templomról van szó.

A kis egyházközösségekben ez lehet, hogy csak pár ezer forint kiadást jelent majd számotokra.

Üdv, Huba

Credit: AtteKovács

One thought on “Templomi esküvő”

Comments are closed.