Úristen, házasodunk!

Úristen, házasodunk! – esett le a poén, amikor előkerült az eljegyzési gyűrű. Beindul a fantáziád, az ötletgyár, az álomgyár, hogyan is nézzen ki az esküvőd.

Úristen, házasodunk! – A gyűrű ereje

Úristen, hányszor és mennyi helyen el fogják mondani nektek, az eljegyzési gyűrű milyen jelentéssel bír. Végtelen, színarany, nemesfém, tulajdonságok legnemesebbik felét hordozza, a végtelensége ígéri és elvárja a szerelmetek végtelenségét, emlékeztet erre a fogadalomra: holtomiglan-holtodiglan.

Végtelen a gyűrű, és végtelen egyszerű a jelentése, üzenete: sehol egy törés, sehol egy karcolás, csak a ragyogás.

Úristen, házasodunk! – De tényleg. Hogyan kezdjünk neki?

Először is arra biztatlak, hogy vegyél elő egy jó noteszt, füzetet, és készíts bele fejezeteket pl. így:

 1. Stílus, tematika
 2. Helyszín
 3. Catering
 4. Zenekar/DJ
 5. Ceremóniamester
 6. Dekoráció, virág
 7. Fotós
 8. Videós/Cinematográfus
 9. Torta, sütemények
 10. Programok, menetrend
 11. Költségtervezés
 12. Vendégek
 13. Ötletek
 14. Feladatok

Először csak “büntetlenül” gyűjtsd az ötleteket. Ne dobj el semmit sem azzal, hogy “á, az biztosan nem fér bele”. Meg fogsz lepődni a szervezés során, mennyi minden bele fog férni mégis. A szolgáltatók segítenek a realitás talajára visszaérkezni, csak tedd fel a kérdésedet bátran és tájékozódj mindenképpen.

Úristen, házasodunk! – Kit hívjunk el?

Sok év után (első esküvőt 2003-ban vezettem) merem azt állítani, hogy mégis csak ez a legfontosabb.

Hiszen fogsz neked tetsző esküvői szolgáltatókat találni megfelelő minőségben, neked értékes szolgáltatással. Rendkívül tág a piac. Minden irányban bőséges a választék.

Viszont hiába hívod el a neked legjobb zenekart, kamerásokat a legjobb helyszínre, a legfinomabb ételekkel, a legszimpatikusabban irányító-konferáló ceremóniamesterrel, ha nincsenek ott azok a vendégek, akik veled együtt és nektek örülnek.

Ők lesznek veled egy hullámhosszon, ők teszik magukat bele a fergeteges partiba, vagy csillezésbe. Őket ismered a legjobban, ők ismernek és szeretnek titeket a legjobban.

Úristen, ez tényleg a legfontosabb! Komolyan.

Ha ilyen embereket hívsz el, akkor senki sem lesz, aki kényszernek él meg bármilyen programot is az esküvőn, hiszen arra vágyik, hogy a közeletekben legyetek, bármi is történik éppen. Ha tánc, akkor csatlakozik a tánchoz, ha ücsörgős-beszélgetős-csillagnézős a progi, akkor ahhoz. Illetve felszabadultan jól tudják magukat, ami titeket szintén örömmel tölt el.

A világ afelé megy, hogy élmény legyen mindenki számára egy összejövetel. Ez akkor tud megtörténni, ha azok jönnek össze, akik ki tudják venni a részüket belőle, illetve bele tudják tenni magukat. Úgy, ahogyan nektek jól esik együtt lenni velük.

Úristen, házasodunk! – Hogyan osszunk lapokat?

Úristen, házasodnak a gyerekek! Zendül föl a döbbenet a szülőkben, családban. Ilyenkor látványosan belendülnek jobbá tenni az életeteket, vagy épp ellenkezőleg. Sokszor mindezt akaratlanul.

Fontos nagy vonalakban tudatni velük azokat az ismereteket, amelyeknek ti már utána jártatok. És óvatosan tálalni a szülők felé, hogy az ő esküvőjük óta hatalmasat változott a világ, kiépült egy egész iparág, jobbnál-jobb szakosodott, speciális és igényes szolgáltatókkal (persze születtek új kutyaütők is).

Próbáljátok kisebb feladatokkal, kérésekkel bevonni a családot. Hiszem, hogy örömmel vesznek benne részt, és ettől az irányítás még maradhat a kezetekben.

Egy jó kommunikációval akkor is működhet, ha például a szülők állják a költségeket.

Kívánom, hogy az esküvőszervezés ne csak rémálmos Úristen, házasodunk! felkiáltás legyen, hanem egy izgalmas utazás üdvrivalgása, mint amikor meglepetésből egy koncertre, vagy tengerentúli utazásra nyomnak kezedbe egy jegyet.

F: Gácsi Georgina